De Frans-Canadese rootsmuzikant Theo Lawrence bracht onlangs zijn der de album Chérie uit waarmee hij ons als het ware in een tijdscapsule terugneemt naar de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw.
Diepgeworteld in de rootsmuziek
Lawrence is geen onbekende binnen het genre van Rootsmuziek en kiest voor dit nieuwe album niet voor voor de makkelijkste manier. Hij is woonachtig in Bordeaux maar voor Chérie reisde hij met zijn band een aantal maanden naar Austin, Texas, om daar te werken aan deze derde langspeler. Zijn vorige albums, ‘Homemade Lemonade’ (uit 2018) en ‘Sauce Piquante’ (2020) waren overigens ook al goed ontvangen. Naast zijn eigen band werd hij in Texas nog bijgestaan door een aantal lokale sessiemuzikanten en vonden de opnames in de studio van de welbekende Billy Horton plaats. Zijn muziek is diepgeworteld in de Country en Rootsmuziek van de jaren ’50 en ’60; de tijd toen Elvis furore maakte. Het is dus even wennen want we hebben hier geen afgestofte plaat uit die periode te pakken maar een volledig eigentijds, nieuw album van een artiest die de wat traditionele Country en Rootsmuziek heeft omarmd en die we ook af en toe als “Crooner” mogen karakteriseren. Het mooie is dat alles klopt aan deze productie en zelfs de hoes ademt de sfeer uit die roemruchte jaren.
Romantiek troef
De muziekstijl zal niet door iedereen omarmd worden en zeker niet een heel album. Toch is Chérie een knappe eigentijdse productie geworden met nummers waarbij het lastig stilzitten is maar evengoed komen we natuurlijk ook enkele ballads en “tearjerkers” tegen. Nummers als de al eerder uitgebrachte single ’California Poppy’, ‘How Do I Learn To Lose’ en het swingende ‘Sweet Candy Love’ zorgen dat we in een soort tijdmachine terecht komen die ons enkele decennia terug in de tijd stuurt. Mede door de fiddle en pedalsteel krijgt ‘The Universe Is Winding Down’ het meer traditionele “Country” gevoel mee, iets wat we ook wel herkennen bij de titelsong en het lichtvoetige ‘Kitty Cat Clock’ waarbij het refrein in je hoofd gaat zitten en er niet uit te krijgen is. Verder is het melodieuze en romantische ‘Liquor And Love’ een absoluut hoogtepunt en noemen we met ‘Now That You’re Gone’ en ‘I’ve Been Here Too Long’ ballads die niet mogen ontbreken. Ook een Engelse wals mag op een goed Roots album niet ontbreken en met ‘Keechie & Bowie’ kan de dans geopend worden. Net zoals de opener is ook de afsluiter ijzersterk; ook nu trekt Lawrence de romantische troefkaart en met ‘Every Wish’ kan het niet anders dat je toch even met weemoed afscheid neemt van dit nieuwe album. Maar er is natuurlijk altijd de “repeat”-knop…… Veel luisterplezier!