The Waterboys is als band altijd verbonden aan het nummer ‘The Whole of the Moon’.  Het is jammer dat de meeste mensen Mike Scott niet kennen van zijn latere albums als Room to Roam, Good Luck Seeker en het oudere Dream Harder.

Mike Scott en Robby Robertson

Natuurlijk weet Mike Scott ook op dit album de muziek en maatschappelijk en politieke issues te vermengen tot een mooi geheel zoals ‘The Liar’ en het gospel achtige ‘Passing Through’. Opvallend is dat de man al meer terug kijkt naar zijn jeugd met de cover van Robby Robertson dat hij bewerkt in ‘Once We Where Brothers’ en het titelstuk ‘All Souls Hill’.  Dat de geest van Robertson zingt Scott ‘In My Dreams’ over de helden van toen.

Daar waar Scott een mix van country en pop maakt weet hij al meer de route naar de indie poprock sound te nemen. of misschien beter gezegd, hij keert terug naar de oude sound van het begin van The Waterboys met Karl Wallinger. Van de lekkere popsongs als ‘Blackberry Girl’ en ‘Here We Go Again’ naar de heerlijke laidback luisterliedjes als ‘Hollywood Blues’ met aan het eind een sax solo.

Het is de kracht van Mike Scott om songs tot je te nemen zonder dat je het in de gaten hebt. De songs neem je langzaam op, al is het een soort luistermuziek waarbij je van alles doet. Aan het eind van de dag zing je diverse songs spontaan in de ruimte en vraag je je af waar dit vandaan komt. Het is dan een album met 9 songs, maar ze zijn allen even prachtig.

The Waterboys zijn te zien op 26 mei op Dauwpop te Hellendoorn en 15 juli op Het Groot Verlof Festival te Leuven (B). 

16 mei 2022
In dit bericht: