De ska band uit Engeland wist in de jaren 80 met Madness en the Selecter een hele nieuwe sound te produceren. De Ska, werd een stijl met eigen haardracht en kleding. Maar vooral ging het om een maatschappelijk kritisch geluid te brengen. Daar waar de werkeloosheid hoog was, was er veel te vertellen in het Engeland van toen en nu. Inmiddels bestaat The Specials van Terry Hall nog uit drie man en zijn Lynval Golding en Horace Panter nog over. Twee jaar geleden verscheen nog de verzamelaar Encore en nu is er het vervolg.

De protestliedjes door de jaren heen zijn nu door de band verzameld. Maar de songs nu meer melodieus zoals het ‘Everybody Knows’ en ‘I Don’t Mind Failing’. Het oudste nummer ‘Ain’t Gonna Let Nobody Turns Us Around’ is een traditional dat door The Dexie Jubilee Singers in 1924 is opgenomen. De blues en dixie sound van de apartheid van toen ‘Black, Brown and White’, ‘Fuck All The Perfect People’ of het bekende ‘Get Up Stand Up’ van Bob Marley en ‘Soldiers Wanna Be Heroes’ zijn songs die tot op de dag een plekje in deze wereld kunnen hebben.
Alleen zeggen we nu dat het toch niet waar is en dat het echt niet meer kan. Maar dat wil niet zeggen dat het er niet is waardoor het album wel zo in deze tijd past. 

27 september 2021
In dit bericht: