In 2012 begonnen vier vrienden uit het Limburgse Horst aan de Maas aan een muzikaal avontuur. In 2015 bracht The Anaesthetics hun EP Stockholm uit en kwamen ze tot de finale van de Limburgse Wedstrijk Nu of Nooit maar konden zich tot winnaars bekroond worden. Opstaan en weer doorgaan was het devies en al dat harde werken betaalt zich nu uit in het debuutalbum 1080 waarmee de band absoluut uitstraalt een blijvertje te zijn.

Tien jaar noeste arbeid

De Limburgse formatie opent krachtig met het zwaar op synths leunende ‘One By One’; het nummer ontbrandt halverwege pas echt en vormt een hele fijne kennismaker. Vervolgens is daar de al eerder uitgebrachte single ‘TV Celebrity’ dat ons enkele decennia in de tijd terug werpt naar de jaren ’80. Stijn Vullings op drums, Koen Huijs op toetsen en Des Spreeuwenberg op basgitaar zorgen voor een uiterst dansbare groove; voeg daarbij de wat donkere en luie stem van Sam Duijf en het is volkomen logisch dat dit juist als single is uitgebracht. Tien jaar noeste arbeid en schaven aan hun geluid levert dan uiteindelijk dat lang gekoesterde debuutalbum 1080. Van de meer dan 100 demo’s en muzikale schetsen haalden uiteindelijk tien tracks het album waarmee de band dus hun visitekaartje afgeven.

“Modern New Wave”

Op hun website lezen we dat ze inspiratie halen uit acts als Radiohead, The Cure, Interpol en Pixies maar we moeten de heren eigenlijk complimenteren met hun eigen geluid want op 1080 bewijzen ze dat al die inspanningen tot een eigen sound hebben geleid. Met ‘Space Between Your Lines’ noemen we wellicht de beste track en hier vormen de vier mannen een absoluut evenwichtig geheel. Zelf hebben ze bedacht om hun sound “Modern New Wave’ noemen, een duiding die absoluut passend is bij tracks als ‘’What Have I Don’, ‘Pixelated’ en afsluiter ‘Unfortunate’. Synths en gitaren zijn alom aanwezig, ook als de band wat meer ingetogen nummers brengt als ‘Thinking In Stereo’ en  ‘Remember The Strokes’. Ook dit album kent enkele momenten van bezinning zoals het dromerige ‘My Satellite’ dat door de diepe stem van Duijf de nodige diepgang meekrijgt en bij ‘Caribbean Dreaming’ is de titel in dit geval alleszeggend! Het volwassen klinkende “1080” is een meer dan verdienstelijk debuutalbum. Enige puntje van kritiek kan zijn dat het hier en daar wat scherper en avontuurlijker mag zijn maar The Anaesthetics staat na al die jaren hard werken eindelijk en terecht in de schijnwerpers. Veel luisterplezier. 

15 september 2022
In dit bericht: