Sandstone – Epsilon Sky


Sandstone is een Noord-Ierse progressieve melodieuze metalband. De band is opgericht in 2003 en ze hebben tussen 2006 en 2013 vier goed ontvangen albums uitgebracht. Leuk om te weten is dat ze de aandacht van Bruce Dickinson (Iron Maiden) hebben weten te vangen die hun tweede album Purging The Past uit 2009 één van de beste albums van de afgelopen jaren uit Ierland heeft genoemd. Na 2013 hebben ze een lange break genomen. Met hernieuwde energie hebben Sean McBay op zang, Dee Kivlehan en Stevie McLaughlin op gitaar, Thomas Alford op basgitaar en Eamon McNaught op drums afgelopen november hun vijfde studioalbum Epsilon Sky uitgebracht.

Het album

Epsilon Sky opent met ‘I know why’. Het heeft een gitaarsolo als intro met stevige drums eronder, wat goed klinkt. Helaas zet dat stevige begin zich niet door in het verdere nummer. De stevige drums worden namelijk net teveel afgewisseld met softere stukken. Na de openingstrack volgt met ‘Cuts to you’ een powerballad. ‘Worn soul’ is rocknummer, terwijl ‘Fractured time’ meer aan de kant van metal zit. ‘Made up’ is een ballad wat op ongeveer driekwart nog een stuk steviger wordt. ‘Dies irae’ is de meest epische en heavy track. ‘Silhouettes drown’ is ook heavy en het hoge geluid van de synthesizer geeft het een aparte sfeer. Epsilon Sky sluit af met ‘Critical’ en bonustrack ‘The last one’, afwisselende tracks waarin de kwaliteiten van Sandstone wellicht het meest tot hun recht komen.

Eindoordeel

Epsilon Sky is een prima album, maar er had meer uit gehaald kunnen worden als de opbouw of volgorde van tracks anders gedaan was. Het trekt niet gelijk de aandacht van de luisteraar. Dat is jammer, want er staan zeker goede tracks op. Ondanks dat de stem van McBay af en toe wat afknepen klinkt, heeft hij wel een enorm bereik waar hij goed gebruik van maakt. Voor liefhebbers van gitaargerichte muziek is het ook zeker de moeite waard om het te luisteren, want op eigenlijk elke track is wel een goede gitaarsolo te vinden. 

6 april 2022
In dit bericht: