Joe Vestich

Joe Vestich – Steal The Wind


Joe Vestich is een van oorsprong Amerikaanse singer/songwriter uit Pittsburgh, Pennsylvania die zich vooral in het genre Roots, Countryrock en Rock ’n Roll Beweegt en al sinds 1986 in Finland woonachtig is. Vestich, die ook nog Kroatische roots heeft, begon al vroeg met muziek maken en met zijn broer Mark richtte hij in 1979 The Vestich Brothers op. In 1986 kwam hij naar Finland om daar te gaan studeren maar Tampere bleek een zodanige muzikale voedingsbodem te zijn dat Vestich zich daar vestigde.

Een lijst van samenwerkingen

In de afgelopen jaren bouwde hij in Finland een meer dan respectabele carrière op en was betrokken bij diverse bands zoals NorthWind, Messengers en Screaming Thunders. Verder is er nog een lijst van samenwerkingen maar met Steal The Wind is daar sinds lange tijd weer een soloalbum. Net zoals vele andere artiesten zorgde de pandemie dat de Amerikaan andere wegen moest bewandelen om dit album tot stand te brengen. In de praktijk betekende dit dan vooral gebruik maken van de digitale mogelijkheden waardoor samenwerken op afstand mogelijk werd. De basis voor Steal The Wind werd gelegd in de Headline Recording Studio in Tampere maar de bekende producer John Immon werkte bijvoorbeeld vanuit Texas vanuit waar ook nog enkele muzikale bijdragen te noteren vallen.

Finse muzikanten leveren een bijdrage

Vestich vaart gewoon zijn eigen koers waarbij hij terug kan vallen op al die ervaringen die hij de afgelopen decennia heeft opgedaan. Hij opent dit album met de Countryrocker ‘Paradise’ waar de gitaren nadrukkelijk aanwezig zijn en waar uit zijn uitspraak nergens is af te leiden dat hij al heel lang niet in de VS woont. Vestich houdt de vaart er goed in met de titelsong, het swingende ‘Rocket Girl’ en de Countryrockers ‘Let Me Kiss Ya Honey’, ‘Riding Away’ en ‘She’s A Runner’. Naast zijn vaste bandleden zijn er nog vele, ook Finse, muzikanten die op dit album een bijdrage leveren. Zo nu en dan bewijst de Amerikaan dat hij ook wel uit de weg kan met andere stijlen zoals het meer Bluesgeoriënteerde ‘My Darkest Dreams’ en ‘Razor Red Skies’, met een hoofdrol voor zijn vaste gitarist Kalle Alatalo. Het is niet vreemd dat we hier ook wat rustigere nummers tegenkomen die uitermate geschikt zijn om wat meer te schuifelen. Het dromerige ‘You’re My Dream’ en het wat “bluesy” ‘Sometimes’ zijn absoluut geloofwaardig maar de meest intieme ballad is toch de akoestische afsluiter ‘I’m A Soldier’.

Aangekondigde tour in 2022

Vestich levert met Steal The Wind gewoon een album af dat prima in elkaar zit waarbij de Amerikaan begeleid wordt door een prima band en dito sessiemuzikanten. Over het algemeen is de krasse Amerikaan nog prima bij stem en is het spelplezier hoorbaar. Bij het album zit overigens nog een boekje met alle songteksten zodat we bij de aangekondigde tour de nummers mee kunnen zingen. Veel luisterplezier!

 

12 december 2021
In dit bericht: