Golden Earring – You Know We Love You (Live Ahoy 2019)


Het trieste nieuws dat George Kooymans van de Golden Earring ziek is en hierdoor een einde komt aan Nederlands grootse bands met internationale allure is meer dan jammer.
Wie had dit kunnen denken toen Barry Hay, Cesar Zuiderwijk, Rinus Gerritsen met George Kooymans eind 2019 het podium van Ahoy betraden en hun laatste show van de tour en uiteindelijk van hun carrière hiermee deden.

Het was een show waarmee de band een overzicht van hun bijna 60 jarig carriere deed. Opvallend was dat men geen songs van hun recent album Tits & Ass op de setlist had en dat het album Face It de meeste songs levert. ‘Hold Me Now’, ‘Johnny Make Believe’, Kooymans favo ‘Liquid Soul’ en het afsluitende ‘Legalize Telepathy’.

Wereldhits

De band die het legendarische nummer ‘Radar Love’ tot grote hoogte heeft gebracht, dat je overal in de wereld als Nederlander over Johan Cruyff en ‘Radar Love’ kunt praten. Maar ook het ‘When The Lady Smiles’ en ‘’ Twilight Zone  behoren tot de wereldhits van de Golden Earring.

Alle songs komt je op dit live album tegen. Al behoort het Live album uit 1977 toch tot het beste live album van Earring. De band weet natuurlijk de songs optimaal weer te geven. Een routine of de grote kwaliteit van de band. Het laatste is het geval. Buitenlandse acts willen graag met Kooysmans spelen en nodigen hem uit voor G3 project waar Satriani, Steve Vai met gasten als Robert Fripp, Yngwie Malmsteen, Zakk Wylde, John Petrucci en andere gitaargoden de wereld mee veroveren. Kooymans bedankte voor de eer en de Nederlandse bescheidenheid was daar.
Het past bij de band die op het laatste moment toch een UK tour deed,  maar het goed zou doen op de grote festivals in de wereld.

De titel van het album is dan ook passend. Het valt onder dezelfde bescheidenheid terwijl je denkt dat het sterrengedrag van Barry Hay anders is. Het is Rock and Roll, maar wel op een mooi en bescheiden manier en opgedragen aan hun fans. Fans die altijd terug komen, ook in mindere tijden.Het album brengt een ode aan Keith Emerson in ‘Going To The Run’ en Bertus Borgers speelt nog steeds de sterren van de sax hemel.

Het is dan ook een soort van memorabel album, hoe je het went of keert. Het is nu eenmaal het laatste live concert van de grootste band van Nederland. 

2 april 2022
In dit bericht: