We gaan terug naar de jaren 80 waar de Nederlandstalige Beatles gekte hoogtij vierde. Doe Maar was de act van Nederland en met hun maatschappelijk gerelateerde teksten gemixt met liefdesverhalen was enorm populair. Zanger en bassist Henny Vrienten overleed afgelopen jaar. Het album 4us is dit jaar 40 jaar en kent het grote succes en einde van de band.

Het album Virus kent een opbouw van een virus epidemie zoals we dit de afgelopen jaren kennen. Met teksten dat je het in de krant moet lezen wat eraan de hand is, doet de wereld ‘Doe Maar Net Alsof’ en zitten we in een onderzoekende ontkenningsfase. Door de onkunde gaat iedereen dezelfde apen en beren vertellen als ‘Je Loopt Je Lul Achterna’ en kun je ‘Nooit Meer Slapen’. Hierbij heb je de ‘Nachtzuster’ nodig. Zij zorgt voor je tot ze zelf ziek wordt waardoor de fase van ‘Zoek Het Zelf Maar Uit’ en ‘Een Nacht Alleen’ met ‘Bang’ tot een nacht wordt gegoten. Met de ‘Heroine’ als medicijn wordt je in een verdovende toestand gebracht. Met de goede adviezen  aan het einde van de wereld met ‘Pa’ komt je tot het punt ‘Alles Gaat Voorbij’ en ‘De Bom’ Het leven of het virus.

Natuurlijk zijn de songs beschreven in de wereld van (verloren) liefde, fantasie, drugs en een moraal momentje. De bandleden waren ten tijde van dit album 35 plus. De band hand problemen met de nieuwe drummer Jan Pijnenburg die een ongeluk had gehad tijdens de opnamen van dit album. Men gebruikte de drumcomputer en live werd Rene van Collum weer gevraagd.

Deze versie is volledig gemaakt. Het album kent nu de songs ‘Grote Broer’ en ‘Macho’.

Het album was voordat het uit kwam al dubbel platina, zonder dat het verkrijgbaar was.
Ter vergelijking is dat een verkoop van 200.000 albums (tegenwoordig is 20.000 nodig voor  platina) of 1500`streams voor een album en dan 200.000 keer 300.000.000 x Spotify voordat het album uitkwam.

23 april 2023
In dit bericht: