De Amerikaanse indie band uit Idoho bestaat inmiddels alweer 30 jaar. Toch is het niet een band die bij mensen voorop de lippen ligt. Gitarist Doug Martsch is van origine enig lid en weet  telkens een band omzich heen te formeren. Nu zijn Le Almeida en Joao Casaes de bandleden en weet men een mooi indie album te produceren.

Martch was voorheen de gitarist van de legendarische Seattle act Treepeople. Een band die met Mud Honey, Soundgarden Nirvana de grunge wist te bedienen.

Het meest recente album komt uit 2015 Unthethered Moon werd nog op het label van Warner uitgebracht en daarna werd het stil. De laatste albums hadden niet het gewenste resultaat voor deze major label. Het was de verwachting dat deze band zich zou kunnen meten aan de indie Seattle acts en The Pixies en dat is nooit doorgezet.

Nu heeft de band de vrijheid op het Subpop label gekregen en weet men een prima indie album te brengen. Het album begint niet even sterk met ‘Gonna Lose’ maar bouwt zich geleidelijk op. Met hoogtepunten als het ‘Understood’, ‘Never Alright’en het afsluitende ‘Comes A Day’. Het mooie aan dit album is dat Martch nog steeds ingetogen gitaarwerk brengt en dan even weer uitspat met een solo. De zachte stem verbind het geheel en zo nu en dan zijn de toetsen die het geheel weer even overnemen. Het is vooral smooth indie rock, maar mist daarin dan weer de harde uitspattingen die The Pixies juist wel heeft. Maar voor de ingetogen indie fans is dit een album om zeker te beluisteren! 

11 september 2022
In dit bericht: