Deze week kwam het nieuwe album van Zach Condon, alias Beirut uit. A Study Of Losses is waarschijnlijk het meest ambitieuze project dat de in Berlijn woonachtige Amerikaan tot op heden heeft afgeleverd.

 

Circus

Hoe vaak krijg je de vraag en word je in de gelegenheid gesteld om muziek voor een circusvoorstelling te schrijven? De vraag werd aan Condon gesteld door Viktoria Dalborg, directeur van het Zweedse circus Kompani Giraff, die met de samenstelling van een nieuwe show bezig was die gebaseerd is op Verzeichnis Einiger Verluste, een roman van de Duitse auteur Judith Schalansky. Hij woonde een toenmalige show van het circus bij en werd gegrepen door alles wat hij zag. Resultaat is een compleet nieuw album met elf liedjes, aangevuld met zeven instrumentale composities waarbij de vergankelijkheid van alles wat ons vertrouwd is centraal staat. Overigens zijn de zeven instrumentale nummers vernoemd naar de maanzeeën; en ook dit heeft weer een diepere betekenis. Dat klinkt als best zware kost, en dat is het misschien ook wel, maar Beirut geeft er op zijn vertrouwde, eigenzinnige manier invulling aan. Hij weet dit thema over uitgestorven diersoorten en andere verloren gegane culturele schatten op een abstracte wijze muzikaal vorm te geven.

 

Melancholie

De muzikale carrière van Beirut wordt gekenmerkt door de barokpop die hij door de jaren ontwikkeld heeft. Invloeden uit de Balkan zijn altijd voelbaar zijn en de door analoge computers, strijkers en niet alledaagse instrumenten zorgen voor een wat melancholisch karakter. Het album opent met het instrumentale en minimalistische synth-gedreven ‘Disappearances And Losses’ dat meteen richtinggevend is qua sfeer. Vervolgens krijgen we met ‘Forest Encyclopedia’ het eerste gezongen nummer en meteen herkennen we de creativiteit van Condon; een ogenschijnlijk zonnige melodie krijgt vorm door een klavecimbel, akoestische gitaren en een beat als basis. De instrumentale nummer vormen een natuurlijke schakel en zitten de gezongen nummers nergens in de weg. Sterker nog,  het een versterkt het ander en het lijkt erop dat Condon op A Study Of Losses zijn keelproblemen achter zich heeft kunnen laten.

 

Maanzeeën

Beirut heeft een kenmerkende manier van zingen. Zijn teksten zijn vaak langgerekt en worden ook wel eens als “koorzang” omschreven, iets wat bijvoorbeeld in ‘Moon Voyager’ sterk naar voren komt. ‘Villa Sacchetti’ klinkt als een ‘traditional’ met Condon op zijn vertrouwde Ukelele, ‘Garbo’s Face’ heeft een heel specifiek repetitief karakter en de al eerder genoemde maanzeeën komen terug in een aantal instrumentale tracks als ‘Mare Nectaris, ‘Mare Humorum’ en nog enkele andere.  ‘Tuanaki Atoll’,  met prachtige blazers en het licht elektronische ‘Guericke’s Unicorn’ zijn nummers die het album absoluut naar een hoger niveau tillen. Het album is dus geïnspireerd op de roman van Schalansky, maar Condon verstaat als geen ander om zijn eigen teksten als poëzie te laten klinken en dat is op A Study Of Losses niet anders. Door het orgel krijgt ‘Sappho’s Poems’ een wat zwaarmoedig karakter en roept het herinneringen op aan Hadsel (2023), het vorige album dat hij in Noorwegen opnam en waar een kerkorgel op een verlaten eiland een centrale rol kreeg. Richting het einde van het album is er nog elektronisch getinte ‘Ghost Train’ en het sfeervolle ‘Caspian Tiger’, symbolisch voor de diersoorten die volgens de overlevering uitgestorven zijn.

 

Investering qua tijd

A Study Of Losses is geen makkelijk album. Het vraagt waarschijnlijk om meer dan één luisterbeurt en investering qua tijd maar dan wordt je als luisteraar rijkelijk beloond. ‘Mani’s 7 Books’, een nummer waar Beirut al zijn muzikale creativiteit toont, is misschien wel de beste track omdat hier alles samenkomt en in balans is. Op ‘Mare Tranquillitatis’ horen we Condon zichzelf op een akoestische gitaar begeleiden waarmee dit wonderschone album wordt afgesloten. A Study Of Losses is een uitdagend project gebleken voor de in Santa Fe geboren Zach Condon maar we kunnen niet anders dan concluderen dat hij dit met verve heeft afgeleverd. Het is een album dat je het beste integraal kunt luisteren zodat je de diepgang en de essentie tot je door kunt laten dringen. Een absolute aanrader. Veel luisterplezier!

 

 

 

 

24 april 2025
In dit bericht:
Translate »