Persbericht, vrijdag 3 december 2021

Vandaag kondigen Reinier Baas, Jonas Burgwinkel en Kit Downes hun nieuwe band Deadeye aan met de release van twee tracks. De tracks zijn afkomstig van het debuutalbum van de band dat in het voorjaar van 2022 verschijnt.

Drie van de meest vooruitstrevende jazzmuzikanten in Europa bundelen hun krachten met Deadeye, een gloednieuwe supergroep bestaande uit Reinier Baas, Jonas Burgwinkel en Kit Downes. Deadeye borduurt voort op de traditionele combinatie van orgel, gitaar en drums en combineert dit met de uiteenlopende muzikale invloeden van de bandleden. Het resultaat is een breed muzikaal spectrum waarbinnen jazzrock, traditionele Britse folk en 20ste-eeuwse klassieke muziek met elkaar worden versmolten. Alle drie de bandleden delen een gezamenlijke liefde voor improvisatie en het onbekende maar daarnaast zijn ook hun persoonlijke stempels goed te horen binnen de muziek van Deadeye: etherische texturen, onvoorspelbare maar toch dansbare ritmes en complexe melodieën.

De single met de tracks Deadeye en Ninna Nanna Per Adulteri is nu te beluisteren

Reinier Baas (NL) 
Reinier Baas (1985) is een eigenzinnige gitarist en componist uit Amsterdam met een hoog DIY-gehalte. Vorig jaar bracht hij het album ‘Mokum in Hi-Fi’ uit, met saxofonist Ben van Gelder. Ook bracht het duo ‘Smash Hits’ (2018) uit, waarvoor van Gelder en Baas samenwerkten met het voltallige Metropole Orkest. Zijn “grotendeels instrumentale opera” getiteld ‘Reinier Baas vs. Princess Discombobulatrix’ en zijn album ‘Mostly Improvised Instrumental Indie Music’ leverden hem beiden een Edison Award op.

Kit Downes (UK)
De Britse jazz pianist, organist en componist Kit Downes beweegt zich op het grensgebied van georganiseerd componeren en ongecontroleerd spel. Hij bracht twee solo albums uit bij het prestigieuze ECM Records en ontving nominaties voor prijzen als de BBC Jazz Award en de Mercury Music Award . Als onderdeel van de bands van artiesten als Squarepusher, Benny Greb en Sam Amidon tourde hij de afgelopen jaren de hele wereld over.

Jonas Burgwinkel (DE) 
Jonas Burgwinkel is een zeer actieve speler binnen de Europese jazzscene. Hij studeerde drums aan de Conservatoria van Keulen, Boston en Maastricht. In 2012 mocht hij de “Echo Jazz” award in ontvangst nemen als beste solist op de Europese Jazz Competitie van het North Sea Jazz Festival. Ook in eigen land werd hij gelauwerd met de WDR Jazzpreis. In de pers wordt hij vaak omschreven als één van de belangrijkste jonge percussionisten in Europa. In zijn tot nog toe korte carrière was hij te horen  meer dan 80 platen in en tourde met gevestigde namen zoals Pablo Held, Dave Liebman, Joachim Kühn, Lee Koniz en Uri Caine.

8 december 2021
In dit bericht: