Midden vijftig, succesvol ondernemer en eindelijk tijd om nog meer van het leven te gaan genieten. Op dat punt in zijn leven bevond Rob van Horssen zich toen hij in juni 2020 de diagnose ALS kreeg. ALS (amyotrofische laterale sclerose) is een progressieve ziekte van de zenuwcellen waarbij de spieren geleidelijk aan uitvallen. De oorzaak van de dodelijke ziekte ALS is nog niet bekend. Evenmin bestaan er medicijnen die de ziekte kunnen stoppen of genezen.

Voor Rob is het leven altijd een soort kaartenhuis geweest, hij bouwde het langzaam en zeer zorgvuldig op. Soms viel er een deeltje in elkaar door een tegenslag in het leven, maar steeds bouwde hij het weer op en ieder keer iets steviger. Rob: “Na de verkoop van mijn onderneming, eind 2018, voelde het alsof ik was begonnen aan de top van mijn kaartenhuis, het laatste deel. Zorgvuldig de laatste kaarten plaatsen en zien dat het leven je toelacht, eindelijk lijkt het allemaal te passen. De diagnose ALS was een mokerslag voor ons gehele gezin.”

Het eerste wat Rob na de diagnose kon bedenken, was dat zijn zorgvuldig opgebouwde kaartenhuis volledig was ingestort zonder een kans om nog een keer opnieuw te beginnen. De kaarten waren, als het ware, gewoon weggenomen. “Ik realiseerde me hoe fragiel het leven dus is. Slechts één kaart laten verdwijnen uit het kaartenhuis is voldoende om het geheel te laten instorten. De symboliek van mijn leven, of beter gezegd het einde van mijn leven. Op dat moment werd het thema ‘House of Cards’ geboren. Achter mijn vleugel, luisterend naar mijn gevoel en mijn emoties, zagen de eerste muzikale klanken het levenslicht.”

In september 2020 gaf Rob samen met bevriende muzikanten een emotioneel miniconcert op de dijk langs de Waal in zijn woonplaats Beuningen. Aan het einde van het concert speelde hij nog wat na op de vleugel en zong daar een melodie bij. Rob vertelt: “Geluidstechnicus Raymond Kersjes vroeg wat dat was en ik gaf aan dat het een eigen compositie was, bedacht na de diagnose ALS. Muziek vertaalt altijd mijn emoties. Niet veel later stelde Raymond mij voor aan Marvin Dee.”

Vocalist en gitarist Marvin Dee valt Rob bij: “Vanaf het begin dat ik de melodie van ‘House of Cards’ hoorde, besloot ik om de totstandkoming van de single van A tot Z te begeleiden en er samen met Rob voor te zorgen dat dit nummer zo mooi mogelijk zou worden. Want deze single is de legacy van Rob, datgene wat hij muzikaal achter wil laten.”

Samen met muzikanten uit zijn netwerk die belangeloos en met heel veel liefde meewerkten, werd  ‘House of Cards’ tot leven gebracht in een studio in Arnhem. “Het gezicht van Rob zal mij altijd bij blijven, het ongeloof dat al die mensen voor hem en voor de muziek er waren. Mijn zanglijnen werden als laatste opgenomen. Het hele traject in de studio was al enorm emotioneel, maar in dat kleine zanghokje kwam het echt binnen; tranen over mijn wangen. Tranen omdat ik baal dat Rob er straks niet meer is, dat we niet samen meer muziek kunnen maken. Maar eigenlijk nog het meest omdat ik het zo mooi vind dat Rob niet gestopt is met leven. Sterker nog; Rob is juist nog meer gaan leven sinds hij ALS heeft.”

Rob besluit met de boodschap die hij de wereld wil meegeven: “Het is misschien een cliché bezien vanuit mensen die weten dat het leven te snel gaat stoppen, maar geniet van iedere dag. Morgen kan het leven er plots geheel anders uit zien. Stel niet uit tot morgen, wat je vandaag kunt doen. Werk niet voor later, werk voor nu. Later kan zomaar dichterbij zijn dan je denkt en hoopt. Ik dacht ook altijd dat het aan mijn deurtje wel voorbij zou gaan. Nu weet ik anders en is de tijd een zeer kostbaar bezit geworden. Mijn zandloper is voor de laatste keer omgedraaid.

‘House of Cards’ komt op 22 oktober 2021 uit. De opbrengsten van de CD verkoop gaan naar Stichting ALS. De CD is te bestellen via www.marvindee.nl.

Op 2 november a.s. treden Rob van Horssen en Marvin Dee samen op bij de Nabestaandendag van Stichting ALS in Barneveld.

De clip van ‘House of Cards’ is vandaag in première gegaan

26 oktober 2021
In dit bericht:
Translate »