Persbericht, woensdag 23 maart 2022

Penguin Cafe is terug met een liefdevol geproduceerde heruitgave van het 10-jarig jubileum van hun debuutalbum, getiteld A Matter of Life… 2021. Behalve dat de plaat voor de allereerste keer volledig is geremasterd en op vinyl is geperst, bevat de plaat ook een gloednieuwe 2021-opname van de eerste single Harry Piers, een lied ter herdenking van Arthur Jeffes’ overleden vader en oprichter van het Penguin Cafe Orchestra, Simon Jeffes.

“Ik heb Harry Piers oorspronkelijk geschreven om 24 jaar geleden op de herdenkingsdienst van mijn vader te spelen, en ik speelde het aan het einde van vrijwel elk optreden (en soundcheck) dat we sindsdien hebben gedaan, dus ik heb het waarschijnlijk honderden gespeeld als niet duizenden keren sinds we oorspronkelijk A Matter of Life uitbrachten… Dus toen we besloten om het album opnieuw uit te geven, dachten Robert en ik allebei dat het leuk zou zijn om een ​​up-to-date versie van dit nummer op te nemen, omdat het veranderd is na verloop van tijd en het blijft evolueren. Dus hoewel dit nog steeds ongeveer hetzelfde deuntje is, denk ik dat het veel meer nuance en detail heeft die de jaren weerspiegelen die zijn verstreken sinds 2011”, legt Arthur uit. Luister Harry Piers, uitgekomen op 21 februari 2022, hieronder via YT.

A Matter of Life… 2021 is een kans voor een klassiek voorbeeld van de schoonheid die wordt gevonden in samenwerking om nieuwe oren te bereiken, en een kans om de favorieten van fans nieuw leven in te blazen. Het album, uitgevoerd door een mix van persoonlijkheden – waaronder Neil Codling van Suede en, op percussie, Cass Browne van Gorillaz – bevat de esthetiek van de originele PCO, gekruid in een zelfverzekerde en opnieuw gedefinieerde stijl, met behoud van dat typisch Engelse geluid, maar voegt een frisse richting en het gevoel dat ze evolueren naar iets nieuws en heel erg hun eigen.

Vandaag komen we aan bij Coriolis, het slotstuk op het album, een duet tussen Arthur Jeffes op piano en Oli Langford op viool. Het bevat de esthetiek van de originele PCO, gekruid in een zelfverzekerde en opnieuw gedefinieerde stijl, met behoud van dat typisch Engelse geluid, maar voegt een frisse richting toe en een gevoel dat ze evolueren naar iets nieuws en heel erg hun eigen.

“De versie van Coriolis die op de plaat is terechtgekomen, is eigenlijk een mix van verschillende takes die we op een heel langzame, gezellige dag in de studio hebben opgenomen. Het had dagenlang geregend en Oli, onze violist, en ik hadden het basisidee en speelde er mee. Uiteindelijk klonken de eerste opnames zo mooi dat ik gewoon de beste stukjes bij elkaar heb geknipt om het nummer te maken dat we hier hebben. Het doet me altijd aan regen denken. Toen ik Art vroeg om de originele opnames op te graven om ze de sonische behandeling te geven die ze verdienden, gebeurde het gewoon dat het sessiebestand voor het belangrijkste stuk ontbrak – zijn ode aan zijn vader. Een kort moment van paniek werd al snel gevolgd door het besef dat dit een teken zou kunnen zijn, een kans om de glorieuze nieuwe vorm op te nemen waar dit nummer zich in de loop der jaren van nature in heeft ontwikkeld. Ik had een sterke herinnering aan het zien dat Arthur Simon oprecht via de piano de hand reikte, die moest worden vastgelegd zodat anderen er getuige van konden zijn”, voegt coproducent en artdirector Robert Raths toe.

Het hoesontwerp kreeg ook een update in de vorm van een prachtige foto gemaakt door de Britse fotograaf en vaste collega Alex Kozobolis, die werd gestuurd om Arthur te bezoeken in zijn tweede huis in Toscane. Het concept van Raths hiervoor was om niet alleen het originele schilderij van Emily Young na te spelen, maar ook om de generatiewisseling uit te drukken door Arthur en zijn dochter in de plaats te stellen van de kleine jongen en de keizerspinguïnfiguur die vader en zoon suggereren.

De geremasterde 10-jarig jubileumeditie van A Matter of Life… 2021 zal vanaf 29 april digitaal, op 12” vinyl en op cd verkrijgbaar zijn.

23 maart 2022
In dit bericht:
Translate »