De Brits- Australische zangeres Olivia Newton-John is overleden. De zangeres is 73 jaar geworden. Haar grootste succes kende ze als Sandy in de film Grease. Deze klassieker met John Travolta kent heerlijke songs met een tintje naar de jaren 50. ‘You’re The One That I Want’ en ‘Summer Nights’ werden grote hits en het dramatische ‘Sandy’ dat Danny (John Travolta zong voor Sandy (Olivia Newton–John) blijft een klassieker.

Ze werd geboren in de Britse stad Cambridge, maar verhuisde met haar familie naar Australië toen ze vijf was. Haar ouders waren Brinley Newton-John en Irene Born.

In de jaren 60 keerde Newton-John terug naar het Verenigd Koninkrijk. In 1970, op 21-jarige leeftijd, begon ze haar muzikale carrière in de groep Toomorrow, afgeleid van haar tweede film Toomorrow. Hoewel deze groep geen commercieel succes werd, slaagde Newton-John er snel in een solocarrière te beginnen. Ze scoorde haar eerste hit in 1971 met Bob Dylans compositie If not for you. Ze had een relatie met Bruce Welch, gitarist van The Shadows, en trad op in de wekelijkse show van Cliff Richard.

Newton-John kwam in 1974 met Long live love uit voor het Verenigd Koninkrijk op het 19e Eurovisiesongfestival en eindigde met 14 punten op de vierde plaats. De single haalde de elfde plaats in de Britse hitlijst. In 1974 was ze een van de populairste zangeressen van het Verenigd Koninkrijk.

Korte tijd later verhuisde ze naar de Verenigde Staten. Ook daar kreeg ze een succesvolle zangcarrière. Ze scoorde er vijf nummer-1 hits en won vier Grammy Awards.

Als actrice kreeg Newton-John grote bekendheid in de film Grease (1978), waarin ze de hoofdrol vervulde naast John Travolta. Latere films hadden minder succes. Wel scoorde ze in Nederland nog een nummer 1-hit met Xanadu; de titelsong van de gelijknamige film uit 1980, waarin ze samen met onder anderen Gene Kelly en Michael Beck speelde. Ook de langspeelplaat van de soundtrack haalde de eerste plaats.

(bron: wikipedia)

9 augustus 2022
In dit bericht: