De Amerikaanse folk en alt country-act Old Crow Medicine Show kent inmiddels een succesvolle geschiedenis en Ketch Secor is er al vanaf de eerste klanken bij. Hij is tevens mede eigenaar van de song ‘Wagon Wheel’ dat Bob Dylan in 1973 schreef. Secor voegde de coupletten aan het refrein toe en werd daarmee mede eigenaar van het nummer.
Bob Dylan en John Denver
“Dat was in de beginperiode van de band, eigenlijk bestond Old Crow toen nog niet. Het was gebaseerd op een oud nummer dat ik vond op een bootleg van een filmsoundtrack. De jaren gingen voorbij en ik ben er aan blijven sleutelen tot ik het in 1994 klaar had. Ergens in 2003 kwam het weer op tafel en werd het geaccepteerd in enkele blues en bluegrass scenes, maar verder werd er geen ruchtbaarheid aan gegeven. Het was een kaars die langzaam bleef branden. Ik heb Dylan nooit ontmoet en toch delen we iets moois. Het was meer dat ik wat leven in een oud nummer probeerde te brengen, en dat werd alsmaar groter. Ik ben een grote Dylan fan maar dit is zeker geen ‘Blowing In The Wind’, al is het wel een belangrijk nummer geworden dat deuren voor ons heeft geopend. Het past dan ook dat we een mooie tribute-album aan Dylan hebben gewijd.”
“We zijn ook erg groot fan van John Denver waar we ook een tribute-album voor hebben gemaakt. Denver deed veel voor Amerika en het mileu met zijn ranches community. Ook deed hij veel kinderprogramma’s om hen meer mileu-bewust te maken. Hij was iemand die ik bewonder en graag zou willen zijn. We willen deze songs graag doorgeven, en je hoort ze her en der terug in de songs van Old Crow Medicine Show.”
Het nieuw album ‘Paint This Town’ ligt inmiddels in de winkel. Het is een divers album geworden van folkrock tot country pop. “Het geeft aan hoe we als band in de wereld staan. Deels als rockband en deels als country-act”, verteld zanger, violist en gitarist Ketch Secor. ”Je weet dat dit ergens in het midden een folkrockband wordt genoemd, of wat ze nu Americana noemen. Het is bijna niet bij te houden welke etiketten op muziek worden geplakt! Hahaha.”
Terug in de tijd
“Wat het ook is en hoe men het ook noemt, het is onze passie en waar wij ons prettig bij voelen. Ik vind het allemaal prima hoe men dit wil noemen. ‘Paint This Town’ de single is onze ‘cool anthem song’. Waar ik ben opgegroeid is een klein dorpje met een poolcafé waar je regelmatig een ‘dime’ in de jukebox gooide. Het is een boerengehucht waar we op een vrijdagavond naar het café gingen voor drie biertjes, en waar we een half pakje sigaretten rookten hahaha. Daarna gingen we dan naar de ijscoboer om met het meisje van de middelbare school af te spreken.”
“Maar er is ook een keerzijde. Nu we ouder zijn zien we de anarchistische kijk van mensen op de wereld, en de moeizame relatie met de autoriteiten. Als een Southern American Kid zie ik deze worsteling, en besef in wat voor een beschermde omgeving wij zijn opgegroeid. Daar waar we rustig ons boek van Orwell konden lezen. Het was mooi dat we verschillende meningen mochten hebben over goed en kwaad. Of hoe we keken naar oosterse en westerse culturen. Als ik nu kijk naar de ellende in Oekraïne, dan ben ik toch blij dat ik hier ben opgegroeid. Dat dit nu onder druk staat, maakt me wel zorgen. Het komt door de verantwoordelijkheden om verschillen te mogen delen, en kennis door te geven aan anderen die deze tijd en ruimte niet hebben gekregen.”
“Met nummers als ‘Bombs Away’ en ‘Painkiller’ proberen we te beschrijven hoe we worden ondergedompeld in fake-nieuws en verhalen vol onzin. Het is zo gevaarlijk en het verwoest vele gezinnen en bedrijven. Het is gewoon niet te geloven wat voor onzin ze ons proberen wijs te maken. Het enige wat ze moeten doen is ons het ‘eerlijke verhaal’ vertellen. Al die leugens van de medische bedrijven ook. Waar in de US je ook bent, het is overal hetzelfde. Wie je ook bent, de ervaring met pijnstillers is dat ze veel te makkelijk worden verstrekt. Dat is waar het nummer ‘Painkiller’ eigenlijk over gaat. Misschien dat mensen even stilstaan bij deze hopeloze situatie.”
Actualiteit en geschiedenis in de songs
“We proberen een beeld te scheppen van de wereld om ons heen. Het is een actuele beschrijving van wat we met The Old Crow Medicine Show meemaken. Ik heb het afgekeken van folkzanger Phil Ochs. Weinig mensen kennen hem nog, maar hij was een patriot in de folk en eigenlijk een voorloper van Bob Dylan. Niet dat hij zo’n legendarische songwriter werd als Dylan, maar dat was Donovan ook niet. Of – eeuh – eigenlijk niemand hahaha. Maar Phil Ochs… ik zat regelmatig in mijn moeders platenkast te neuzen waar albums van hem in stonden. Ik hoorde hem praten over actuele zaken. Hij was voor mij een soort van krant dat het nieuws bracht. Er zijn enkele songs op het album die voor mij het nieuws brengen van US Nashville Tennessee 2022. Althans dat is de insteek.”
“Er staat ook een nummer op dat ‘DeFord Rides Again’ heet. Het gaat over DeFord Bailey. Hij was een bandlid van The Grand Ole Opey. Misschien dat mensen weten dat we met de Old Crow met The Grand Ole Opey hebben opgetreden. We waren geïntroduceerd door de great old (country zanger en honkballer) Charley Pride die in december 2020 is overleden. De geschiedenis van de oude zwarte muziek is altijd erg belangrijk geweest voor onze stijl van muziek. Het verhaal gaat over DeFord die uit de band werd gezet, deels omdat hij van zwarte afkomst was. De show gaat daarna door zonder de man. Hij is bijna vergeten en wij vinden dat dit niet mag gebeuren. Wij vinden dat Nashville en de Grand Ole Opry hiervoor moeten boeten. Er moet een anti-racistisch standpunt komen om dit terug te kunnen draaien. Muziek moet leidend zijn in deze maatschappij zoals het vaak ook was. Laat de muziek een Kalashnikov zijn, dan sta ik aan het front.”
Van DeFord Baley naar John Pine
“’Used to Be A Mountain’ is een nummer waarin de cultuur van East Kentucky, West Virginia wordt beschreven, die vol wordt gebouwd met fastfood restaurants. En geen oog meer heeft voor de traditie van dit gebied. We hebben veel geleerd van (singer-songwriter) John Pine, die afgelopen jaar overleden is. We zijn bevriend gebleven nadat we veel met elkaar op tournee zijn geweest. Wanneer je iemand verliest dan is het goed om hem in ere te houden met nieuwe songs; een soort update van zijn werk. Het liedje is een vervolg op zijn song ‘Paradise’. Het gaat over ons idee van het paradijs. Het staat in groot contrast met wat mensen op dit moment van de wereld zien.”
“De mensen in Nederland zijn erg geïnteresseerd in de wereld waarin we leven. Ook tijdens de Trump-periode. Er zijn zeker mensen in Nederland die hem steunen, en die graag een Nederland zien zonder mensen uit Turkije of Syrië. De echo van nationaliteit en het verbannen van de eigen historie in Indonesië en andere Afrikaanse landen. Het is een soort van ‘Cold War’ die men ziet opbloeien. Het zou mooi zijn als iedereen, die van country muziek houdt, dit zou gaan overdenken. En dat er veel mensen in de US zijn die het oneens zijn met deze extreme uitingen. Het is egoïstisch en het is niet christelijk, al noemt men dit wel zo. Het gaat hun niet om de verbinding, en het is een Amerikaanse twist van eigen vrijheid. Het heeft niets te maken met waar we vandaan komen. Ik ga het Capitool niet binnendringen, want dat slaat nergens op. Ik zing dan liever een song om het verhaal te vertellen!”
Ketch Secor weet ons veel verhalen te vertellen en geeft daarmee zijn kijk op de US van nu prachtig weer. Hij is geen Bob Dylan of een andere grootheid, maar de songs van Old Crow Medicine Show kennen meer inhoud dan menig ‘million-selling’ band.
Het album ‘Paint This Town’ ligt inmiddels in de winkel en is te beluisteren op de verschillende steamingdiensten.
Copy-edit: 19-5-2022