‘For The Dreamers’, het tweede album van de Haagse indie americanaband Yellofox, is nu uit. “Een ode aan de melancholische dromers, naïeve idealisten en liefdevolle levensgenieters”, vertelt zanger/gitarist Marc Mosmans. “In elk liedje van het album is wel een vorm van verlangen terug te vinden. Het verlangen naar een betere toekomst, het verlangen naar verdwenen vriendschap, het verlangen naar vrijheid. Soms melancholisch en soms als inspiratie, maar altijd vanuit een oprechtheid.” For The Dreamers’ is de opvolger van het debuutalbum ‘Tomorrow Will Be Gone, It’s Sad To Know, But This Is Today’ uit 2020 en wordt op 2 november gepresenteerd met een live show in het Paard in Den Haag.
Mosmans, die voorheen in de bands Venus Flytrap en The Dustbowl Drifters speelde, vormt samen met zangeres/celliste Jorieke de Vet het artistieke hart van Yellofox. Mosmans en De Vet – in het dagelijks leven ook een koppel – delen dezelfde passie voor verhalen vertellen, zowel in de muziek die ze samen maken als in de gezamenlijke multidisciplinaire producties waarin illustratie, video, design en muziek een belangrijke rol spelen. Het zijn altijd herkenbare menselijke thema’s en emoties waar ze over schrijven; twijfels, geluk, verlangen, verbazing. Zo ook in de verzameling beschouwende verhalen die het nieuwe album vormen. De liedjes klinken melancholisch, maar tegelijkertijd hoopvol en positief.
De muziek van Yellofox is beïnvloed door songwriters uit de jaren zestig en zeventig, zoals Cat Stevens, Paul Simon, Gram Parsons en Jackson Browne, en in de cello van Jorieke de Vet hoor je in de verte Nick Drake, maar ook meer hedendaagse artiesten als Bonnie Prince Billy, Eels, The Barr Brothers en Fleet Foxes vormen een bron van inspiratie. Wat vooral opvalt is de samenzang van De Vet en Mosmans, met meerstemmige melodieën die de sfeer van het Amerika van de jaren zeventig oproept.
Werd het debuutalbum ‘Tomorrow Will Be Gone, It’s Sad To Know, But This Is Today’ uit 2020 nog met hulp van gastmuzikanten ingespeeld, ondertussen bestaat Yellofox uit een vaste bezetting waarmee het nieuwe album ook is opgenomen. Mosmans en De Vet worden omringd door een viertal muzikanten op drums, contrabas, gitaar en viool, met veel meerstemmige zang. Gezamenlijk vormen ze een solide band, die luisterliedjes afwisselt met opzwepende ritmische songs, waarin echo’s van bluegrass, folk en indiepop doorklinken. De variatie in songs en stijlen heeft het zestal op het nieuwe album in een consistent bandgeluid weten te vangen.