Persbericht, 2 december 2021

Vandaag kondigt Mo van der Does zijn nieuwe album Motet aan. Het album is het vervolg op zijn debuutalbum Common Myths dat in 2019 verscheen. Het volledige album verschijnt op 28 januari

Altsaxofonist Mo van der Does (1997) is een opkomend talent binnen de Nederlandse jazzscene. Hij wordt geprezen om zijn improvisaties, toon en lyriek. Met groepen als Peter Beets & Henk Meutgeert, New Jazz Orchestra, het Metropole Orkest, Jazz Orchestra of the Concertgebouw en All Ellington speelde Mo concerten op podia als het Bimhuis, North Sea Jazz Festival, Concertgebouw en het Grachtenfestival.

Mo won verschillende prijzen waaronder de Conservatorium Talent Award, het Prinses Christina Concours, Expression of Art Award en Keep an Eye: The Records. Na zijn studie aan het conservatorium van Amsterdam, bracht hij twee maanden door in New York om lessen te nemen bij gerenommeerde musici als Ben Street, Craig Weinrib en Dayna Stephens. In 2019 bracht hij zijn debuutalbum Common Myths uit, dat lovend werd ontvangen en gevierd werd met een albumpresentatie in het Bimhuis.

Motet is de naam van de zevenkoppige formatie en het nieuwe album van Mo van der Does. Met de kracht van een bigband, maar de flexibiliteit van een klein ensemble verkennen zij op het album Motet de wereld van compositie, orkestratie en improvisatie. De jonge musici willen deze diepgaande zoektocht met het publiek delen en verhalende en eigenzinnige muziek brengen. In het najaar van 2020 kreeg Mo vanuit het Bimhuis een compositieopdracht voor deze band, wat resulteerde in het album Motet.

Mo van der Does over het album: “In het najaar van 2020 begon ik op mijn Amsterdamse zolderkamer met het schrijven voor Motet. Vanuit het Bimhuis ontving ik een compositieopdracht, het was een droom die uitkwam en een kans die ik met beide handen aangreep. Een zoektocht begon naar een manier om het collectief en de muziek in zijn geheel voorop te stellen, maar daarbij het individu ook te laten spreken. Een zoektocht naar avontuurlijke improvisaties, intieme passages en haast orkestrale uitbarstingen, met constant de personen achter de instrumenten in mijn achterhoofd. Enkele van mijn favoriete muzikanten, met wie ik allen een lange muzikale en persoonlijke band heb. Duke Ellington, Mingus, Brahms, Ravel en Sam Harris vormden onder andere inspiratiebronnen. Het album is opgenomen in Studio 150 Bethlehemkerk, een prachtige oude kerk met originele glas in lood ruiten en een fantastische akoestiek die het karakter van de muziek versterkt. In deze inspirerende ruimte bliezen mijn vrienden de composities op eigenzinnige wijze leven in. Ik hoop dat de luisteraar met ons de verklanking van deze verhalende wereld wil binnenstappen.”

Het volledige album verschijnt op 28 januari. De eerste single verschijnt op 10 december.

  • Mo van der Does – altsaxofoon, klarinet & composities
  • Jessie Brevé – basklarinet
  • Alistair Payne – trompet
  • Matthias van den Brande – tenorsaxofoon
  • Floris Kappeyne – piano
  • Tijs Klaassen – contrabas
  • Wouter Kühne – drums
4 december 2021
In dit bericht:
Translate »