Het in Londen gevestigde, pan-continentale vrouwelijke instrumentale viertal, Los Bitchos, kondigt vandaag de release aan van hun langverwachte debuutalbum, Let The Festivities Begin!, op 4 februari 2022 uit via City Slang Records. Het album werd geproduceerd door Alex Kapranos van Franz Ferdinand in Gallery Studios, Londen – de opnameruimte die eigendom is van Phil Manzanera van Roxy Music.

Samen met de album details deelt de band hun nieuwe single en video, “Las Panteras”, een disco-funk insluiper die klinkt alsof hij vanaf een andere planeet wordt binnengestraald. Wassingen van synth en uitzinnige gitaarlijnen worden onderbroken door de stuwkracht van stonewashed jaren 80 rock, bongo’s, cowbells en cabasa. Inspiratie voor de video is een cocktail van Kill Bill, Scooby Doo, Wannabe van de Spice Girls afgetopt met Bram Stoker’s gevecht in Dracula. Zie het hieronder met een click op de foto.

Los Bitchos is misschien wel je nieuwe favoriete feestband, met instrumentale reizen die scènes oproepen van iemand met veel swagger in een saloonbar in de woestijn en het in brand steken van een rij vlammende sambuca’s, of een Tarantino-heldin die kunst weet te brengen met een jachtgeweer, of het vieren van het feest van je leven onder een gigantische piñata met al je vrienden. Ze zijn de girl gang waarbij je zeker weet dat het geen straf is met ze vast te zitten in een tourbus.

Serra Petale (gitaar), Agustina Ruiz (keytar), Josefine Jonsson (bas) en Nic Crawshaw (drums) komen uit verschillende delen van de wereld, maar leerden elkaar kennen via huisfeestjes die de hele nacht door gaan. Hun unieke geluid bindt ze samen, met een retro-futuristische mix van Peruaanse chicha, Argentijnse cumbia, Turkse psych en surfgitaren. Het doet denken aan hun spirituele neven (en tevens Los Bitchos fans) van Khruangbin, met wie ze mooie herinnering delen van een te lange nacht met goedkope mezcal bij het legendarische Shacklewell Arms.

“Ik wilde klinken als Van Halen en Cocteau Twins – maar dan uit Turkije”, zegt multi-instrumentalist Serra, die zelf in West-Australië is geboren en veel inspiratie haalt uit de rockplaten van haar moeder uit de jaren 70. De rest van de band brengt ook invloeden uit hun opvoeding mee. Agustina komt uit Uruguay en de groep werd verliefd op haar Latijns-Amerikaanse muziekcollectie (net als Madonna’s ‘La Isla Bonita’-periode). Dan is er Josefine uit Zweden – “die een vleugje ongecontroleerde pop brengt”, grappen haar bandleden – en Nic uit Zuid-Londen, die in verschillende punkbands drumde voordat ze toe trad tot Los Bitchos. “Omdat we uit al deze verschillende plaatsen komen”, zegt Serra, “betekent dit dat we niet vastzitten in één genre en dat we het rulebook een beetje kunnen verscheuren als het gaat om onze invloeden.”

Let The Festivities Begin! is een maximale Technicolor-stijl van een album met hallucinerende surf-exotica, en een feestelijke titel, een uitspraak om te doen terwijl je proost met je borrelglaasje en we het einde van het pandemische tijdperk met wilde overgave inluiden.  “Het gaat om samen zijn en een hele leuke tijd hebben”, zegt Los Bitchos. Let The Festivities Begin!

19 oktober 2021
In dit bericht: