Amsterdam, vrijdag 3 maart 2023

 

Het is druk vanavond rondom het Leidseplein in Amsterdam. Een lange kronkelende rij met mensen die kaartjes voor Maya Hawk hebben gekocht; wij staan in die andere rij voor Lissie, de Amerikaanse singer/songwriter die één datum in haar Europese tour voor Amsterdam heeft gereserveerd en dat is vanavond in de Melkweg. We hebben vanavond een dubbel voorprogramma en  Hannah Ashcroft opent de avond met enkele nummers van haar EP Husk. Daarna is het de beurt aan de Canadese singer/songwriter Cat Clyde die onlangs haar vijfde album Down Rounder uitbracht met songs die zich op het snijvlak van Folk en Country bevinden. Cat Clyde speelt een fraaie set van ongeveer een half uur met onder andere de nieuwe nummers ‘Papa Took My Totems en ‘Everywhere I Go’. Op drums horen we overigens haar echtgenoot.

 

Lissie heeft er zin in

Maar om half tien is het dan eindelijk zover en betreedt Lissie met haar band het podium. Met ‘Unravel’, misschien wel het mooiste nummer van haar laatste album Carving Canyons opent ze de avond en is daar het eerste moment van kippenvel. Na dit rustige begin schroeft ze het tempo op met de uptempo meezinger ‘Sleepwalking’. Ze heeft er duidelijk zin in en met een grapje vraagt ze om na het optreden even langs de “merch” te lopen. Er liggen mooie sokken maar natuurlijk ook het laatste album is te koop. Verder de belofte natuurlijk nieuw werk te spelen maar ook zeker “some good old stuff”. Als een fan om ‘Yellow Roses’ roept krijgt hij een vriendelijke glimlach en een “maybe next time” als antwoord.

(tekst verder na video)

 

Een emotioneel momentje

Vervolgens pakt ze de draad op, is constant in beweging op het niet al te grote podium en met uptempo songs als ‘Best Days’, ‘Flowers’ en ‘Did You Give Up On Me’ komt de stemming er steeds beter in. Ze steekt niet onder stoelen dat ze een lastige tijd heeft gehad vanwege de “break-up” en ook neemt ze ons nog wat verder mee in haar levensverhaal. Het mooie ‘Oh Mississippi’ is de ode aan waar haar roots liggen en met ‘Sad’ is daar dat nummer dat de ‘Break-up” belichaamt en haar emotie is voelbaar in de uitverkochte zaal. En zo is het een uitgebalanceerde setlist in door haar als “Milkyway” aangekondigde zaal met een fijne versie van ‘Further Away’,  een stevige versie van ‘Chasing The Sun en natuurlijk mag ‘Carving Canyons’ vanavond niet ontbreken. Even een emotioneel momentje vanwege de reactie van de uitverkochte zaal waar Lissie oprecht door geroerd lijkt te zijn. Ze voelt naar eigen zeggen de connectie. Hierna toch even de band voorstellen want vanavond wordt de Europese tour afgesloten en afscheid genomen van deze band.

 

De laatste avond van haar Europese tour

Met ‘When I’m Alone’ en ‘In Sleep’ gaan we helemaal terug naar 2010 waarna de Amerikaanse singer/songwriter met “aanhalingstekens” in de lucht aangeeft dat er nog ruimte is voor één nummer. Iedereen weet dus dat er nog een toegift gaat komen…… dus na het opzwepende ‘Nightmoves’ verlaat de band het podium maar komt na enkele minuten weer terug. Lissie met een wijntje in haar hand want het is de laatste avond van haar Europese tour en ze heeft gewoon “a great night here in Amsterdam“. ‘Everywhere I Go’ wordt samen met het publiek gezongen waarmee de avond tot een einde lijkt te komen. Het enthousiasme is groot als de Amerikaanse van de geluidstechnicus het signaal krijgt dat er toch nog tijd is één extra toegift en onder luid gejuich wordt ‘Little Lovin’ ingezet. De zaal vol fans verandert nu echt definitief in een dansende massa en zo komt er  een einde aan deze avond. Lissie presenteerde zich vanavond energiek, werd bijgestaan door een zeer goede band en had er vooral echt zin in. Het meer dan enthousiaste publiek keerde zeker met een goed gevoel huiswaarts.

 

 

5 maart 2023
In dit bericht: