Wereldreis is een titel die recht doet aan de grenzeloze veelzijdigheid die Liesbeth List tijdens haar lange loopbaan aan de dag legde. Ze vertolkte met even groot gemak Nederlandse composities als repertoire van o.a. Franse, Griekse, Duitse, Amerikaanse of Engelse herkomst. Liesbeth List had veel succes onder eigen naam, maar de zangeres zal ook altijd geassocieerd worden met haar artistieke partner Ramses Shaffy. Al die facetten worden aangedaan op Wereldreis, een bloemlezing die in samenwerking met haar dochter Elisah Baijens werd samengesteld. De 3-CD komt op 24 november uit. 

Liesbeth List werd halverwege de jaren 60 bekend als lid van het ensemble Shaffy Chantant, rond zanger Ramses Shaffy – die ook in de decennia die volgden een belangrijke rol in haar leven bleef spelen. Ze vestigde haar naam als solo-artiest door deelname aan het prestigieuze Songfestival van Knokke. In de jaren daarna sloeg ze haar vleugels steeds verder uit en schitterde ze in tv-shows in binnen- en buitenland. Ze kreeg gouden platen uitgereikt voor haar vertolkingen van liederen van Brel en Theodorakis. In 1969 haalde ze de 3e plaats in de Top 40 met het samen met Ramses Shaffy gezongen Pastorale, een mijlpaal in de Nederpop.

In de jaren 70 scoorde List hits met songs als Victoria, Te Veel Te Vaak en Kinderen Een Kwartje en was er  bewondering voor haar vertolkingen van werk van grootheden als Charles Aznavour. Het leverde haar verschillende onderscheidingen op, waaronder een Edison en een Gouden Harp. Na een periode dat het stil rond haar dreigde te worden, kwam ze begin jaren 90 weer helemaal terug met het door Frank Boeijen geproduceerde album List. Er volgde een alom geprezen hoofdrol in de musical Piaf en meerdere nieuwe CD-producties.

Vanaf 2009 staan de jaren vooral in het teken van afscheid nemen. In 2012 stopte Liesbeth List met de grootschalige tournees, al bleef ze wel kleinschalige optredens geven. Liesbeth List overleed op 25 maart 2020, op 78-jarige leeftijd. In de vele liefdevolle terugblikken werd haar veelzijdigheid als zangeres en actrice geroemd. Wereldreis is een representatieve bloemlezing van het indrukwekkende oeuvre dat de zangeres achterliet. Het geeft een compleet overzicht van alle grote successen en mooiste liedjes in een scala aan talen en genres.  Bovendien bevat het album meer dan 30 titels die voor het eerst op cd verschijnen, waaronder bijzondere duetten met bevriende collega’s als Anneke Grönloh en Benny Neyman, en 5 nooit eerder uitgebrachte nummers uit het privé-archief van Liesbeth List.

5 november 2023
In dit bericht:
Translate »