Op 1 oktober verscheen de tweede Kaspar Baum single Blindfolded op alle streaming platforms, vergezeld van een videoclip, van hun aankomende debuutalbum Vuurland dat op 10 december 2021 verschijnt. Het nummer lijkt te gaan over hoe wij mensen geblinddoekt en als roepende in de woestijn ons leven leiden. Maar ook hoe aan het einde van de zoektocht het licht schijnt dat liefde heet! Een licht dat op zijn beurt ook weer ‘verblindend’ kan zijn…Verwarrend en paradoxaal? Gelukkig vertelt de muziek je het hele verhaal.

KASPAR BAUM is de Utrechtse alternative-rock / post punk band rond singer-songwriter Erny Green, die in het verleden al tien albums uitbracht en de laatste jaren tevens furore maakt als zanger van Joy Division Undercover.

Op 10 december 2021 zal van de band het debuutalbum Vuurland verschijnen. De plaat is moeilijk in een hoek te duwen vanwege de talloze invloeden. Invloeden die gaan van 80’s bands als Joy Division, The Smiths en The Cure, via 90’s bands als Wilco en Radiohead tot meer hedendaagse bands als Editors, Arcade Fire en The War On Drugs. Zelfs referenties naar Bob Dylan ontbreken niet. Toch heeft Kaspar Baum wel degelijk een uniek geluid. Verantwoordelijk daarvoor is, naast een sterk aanwezig gevoel van urgentie, de homogene productie van het album die geheel in handen was van Erny Green zelf (in zijn eigen Vuurland Studio). Belangrijker wellicht nog zijn de smaakvolle bijdragen van de drie andere bandleden die het karakteristieke stemgeluid van Erny Green van een uiterst raak bedje voorzien, waardoor het album vol staat met tijdloze klassiekers. Niemand zal om Kaspar Baum heen kunnen zodra het debuutalbum Vuurland het licht heeft gezien. Zoveel is al wel duidelijk.

De eerste single Ugly Black Monster verscheen aan het begin van de zomer en was al een mooi voorproefje voor wat komen gaat.

De band ontstond toen Erny Green in zijn eigen “Vuurland Studio” begon te jammen met bassist Evert Smit en drummer Jelmer de Haas (die eerder samenspeelden in de band Walker Diver). Toen het land kort daarop in lockdown ging vanwege Corona besloten de drie mannen in quarantaine te gaan werken aan een geheel nieuw album. Al snel kwam ster-gitarist Rempe Kooij (Clean, Mina Caputo, Pole Shift Survival Group, Dave Rave) het drietal versterken en KASPAR BAUM was geboren. Tijdens een jaar bivakkeren in de Vuurland Studio werden alle tien nummers geschreven, opgenomen, gemixt en gemasterd. Het resultaat is het debuutalbum Vuurland, een urgent meesterwerk. En zoals het een DIY band betaamt komt al het artwork uit handen van Jelmer de Haas die naast drummer ook pop fotograaf is.

13 oktober 2021
In dit bericht:
Translate »