Tijdens de komende editie van November Music zoeken musici van over de hele wereld de raakvlakken op van de jazz, world en pop om er vervolgens een heel eigen twist aan te geven. Van de virtuoze Americanajazz van gitarist Julian Lage, dansbare powerjazz van Sons of Kemet en doorwrochte triocomposities van pianist Vijay Iyer tot de Armeense klanken van The Gurdjieff Ensemble en onnavolgbare funkpop van Louis Cole met Metropole Orkest, het is slechts een greep uit het veelzijdige festivalprogramma van November Music 2021 dat plaatsvindt van 5 t/m 14 november 2021 op diverse locaties in ‘s-Hertogenbosch.

Pianisten van de buitencategorie
De nationale en internationale pers kwam woorden te kort bij het verschijnen van Uneasy (ECM Records), het laatste album van pianist Vijay Iyer. Ongelooflijk dat een standaardbezetting nog zoveel nieuwe muzikale wegen kan bewandelen, zo luidde het algehele oordeel over Vijay Iyer Trio dat op 10 november het November Music podium betreedt. En hij is niet de enige pianist van de buitencategorie. Wat te denken van Brad Mehldau die een dag later het podium betreedt met zijn vaste trio. Verder brengt de Cubaanse pianist Aruán Ortiz op 12 november een mix van jazz, Cubaanse muziek en flamenco met het project ‘Flamenco Criollo’. Ook pianist Isfar Sarabski combineert jazz met muzikale roots uit zijn thuisland, in dit geval Azerbeidzjan. Hij treedt op 8 november 2021 met zijn trio op.

Colours of Improvisation
Het kwartet van saxofoniste Kika Sprangers opent het jaarlijkse drieluik Colours of Improvisation op zaterdag 13 november. Samen met de strijkers van Pynarello brengt ze haar meeslepende suite No Man’s Land, een toegankelijke en verrassende combinatie van jazz en klassiek. Ook is er een optreden van de Griekse pianiste Tania Giannouli die met haar trio jazz, kamer- en Oosterse muziek combineert. Afsluiter deze avond is de fenomenale gitarist Julian Lage die recent zijn nieuwe album Squint uitbracht op Blue Note Records.

Louis Cole & Metropole Orkest
Alleskunner en multi-instrumentalist Louis Cole uitgenodigd (bekend van het elektronische hiphop-duo Knower) rekt als solo-act rekt hij de grenzen van de funk, jazz en avant-garde-poop nog veel verder op. In korte tijd is Cole uitgegroeid tot een spilfiguur in de Los Angeles (jazz)scene. Quincy Jones en Red Hot Chili Peppers zijn verklaarde Cole fans. Geen wonder want humor, dans en spitse muzikale vondsten worden aaneengeregen in deze droomsamenwerking met Metropole Orkest en dirigent Jules Buckley.

En verder…
De Amerikaanse toptrompettist Dave Douglas, bekend van John Zorns Acoustic Masada, brengt op zaterdag 6 november de Nederlandse première van Secular Psalms,een kamerjazzcompositie gebaseerd op de Vlaamse schilderkunst. Kolkende, dansbare jazz van de Britse groep Sons of Kemet rondom saxofonist Shabaka Hutchings is er op vrijdag 12 november. De groep Mudita rondom zangeres Sanne Rambangs gaat op zondag 14 november de samenwerking aan met slagwerkster Marilyn Mazur. Later die dag is er het slotconcert van The Gurdjieff Ensemble dat een moderne draai geeft aan Armeense en Oosterse volksmuziek, gespeeld op traditionele instrumenten.

25 september 2021
In dit bericht: