Arnhem, maandag 27 juni 2022

Terwijl het stadion langzaam volstroomt staan er nog veel mensen in de file. Door de blokkades van de boeren hadden de bezoekers van Iron Maiden eerder van huis moeten gaan. Het publiek was nog amper binnen voor het voorprogramma van Lords Of The Lost.

Maar wanneer de Australische act Airbourne hun ‘Ready To Rock’ aftikt, begint het stadion langzaam vol te stromen. De band, die het AC/DC geluid goed weet te benaderen, kan het publiek goed vermaken. De verhalen in ‘Girls In Black’ en ‘Breaking Outta Hell’ doen het goed. Al gaat het eigenlijk vooral om het nieuwe album ‘Black Dog Barking’, waarvan de band het openingsnummer ‘Live It Up’ en ‘Back In The Game’ speelt.

Maar het gaat vandaag om de grote show van Iron Maiden. Deze staat in het teken van het nieuwe album Senjutsu, dat Japans georiënteerd is. Zo is het podium al in die stijl opgemaakt en lijkt het bijna alsof we in Breukelen zijn beland, maar dan met een Japans huis op de achtergrond. Zanger Bruce Dickinson verschijnt met knot en zwart gewaad op het podium. Geheel in stijl met het album dat ‘bezinning’ als titel meekreeg. Het is inspirerend en energierijk.

De zang is wat iel, maar Janick Gers weet de klassieke rockposes, met de gitaar omhoog en voeten op de speakers, goed vol te houden. Nick McBrain voert zijn roffelende triolen over de drumvelgen. De gitaristen blijven nog even strak in hun houding als jaren geleden, en bassist Steve Harris domineert het podium al zingend, springend en rennend.

Na het titelstuk, met een nieuwe Eddie in pak, schakelt de band over naar ’Stratego’, de duidelijke publiekslieveling van het nieuwe album ‘The Writing On The Wall’.

Onder het mom van The Legacy Of The Beast weet Maiden al jarenlang een prachtige mix van songs te brengen. Opvallend is dat ze niets spelen van de hit-album ‘Somewhere In Time’. Men kiest voor een mooie uitvoering van ‘Sign Of The Cross’ en ‘The Clansman’, van de minder geliefde albums ‘The X Factor’ en ‘Virtual XI’. Al mogen de klassiekers ‘Fear Of The Dark’, ‘Number Of The Beast’ en ‘Flight Of Icarus’ natuurlijk niet ontbreken.

Met ‘Blood Brothers’ laat Dickinson het publiek meebrullen, en de toegiften ‘The Trooper’ en ‘Aces High’ worden, met vliegtuig en al, de zaal ingeslingerd.

Het was een prima rockavondje, waarbij het opvallend was hoe goed Dickinson bij stem was, maar het drietal gitaristen niet altijd goed uit de verf kwam. De show mocht er wel zijn! Vuur, wisselende achtergronden en verkleedpartijen zorgden voor een mooie uitvoering van ‘Fear Of The Dark’.


Copy-edit: 28-6-2022

28 juni 2022
In dit bericht:
Translate »