De nieuwe band Iron Jinn brengt op 21 april hun gelijknamige debuutalbum uit via het Duitse Stickman Records. Het album werd in de Galloway Recording Studio in Nijmegen opgenomen en gemixt door producer Sebastiaan van Bijlevelt. De master werd verzorgd door Pieter Kloos. De eerste single Soft Healers is nu uit.

Iron Jinn bestaat uit Oeds Beydals (The Devil’s Blood, Death Alley), Wout Kemkens (Shaking Godspeed, De Niemanders), Bob Hogenelst (Birth of Joy) en Gerben Bielderman (Pauw) en dit debuut is een uitzinnig album dat de logica van een droom volgt; namelijk geen. De negen nummers zijn het resultaat van een chaotische opeenstapeling van moderne wereldindrukken, informatie en gesprekken die met kracht door een menselijke trechter worden geperst. Iron Jinn klinkt spannend. De stemmen van Wout en Oeds galmen vurig over bezwerende en smerige grooves met daarover reine melodieën en harmonieën, een zeldzame combinatie in hedendaagse (rock)muziek.

Iron Jinn is een album op de rand van realiteit, fantasie en droom, maar getriggerd door gebeurtenissen uit het echte leven. Het schrijfproces begon te midden van de culturele drooglegging in mei 2020, dus de muziek en de lyrische thema’s zijn zeker beïnvloed door de hypnose-achtige toestand van deze periode. Hoe het collectieve bewustzijn wordt overgenomen door één verhaal. Hoe meningen en paradigma’s razendsnel beïnvloed en gevormd worden. Hoe gebrek aan zinvolle sociale interacties, gevoelens van angst en een honger naar één grote oplossing voor een probleem, mensen echt kan drijven tot isolatie of sekte-achtige toewijding (of beide). Dit alles kwam meer dan ooit bovendrijven en als aasetende songwriters namen Oeds en Wout dit in zich op en gebruikten het om een kunstwerk te creëren dat (hopelijk) de menselijke geest en samenwerking kritisch spiegelt, maar ook viert. Het album belichaamt de opstand van een nieuwe ster en creëert een broodnodige stip aan de horizon voor de makers zelf en de luisteraar.

Gitaristen / songwriters Oeds en Wout kruisten enkele jaren geleden elkaars pad tijdens het spelen in Death Alley en Shaking Godspeed. Hun eerste echte samenwerking resulteerde in de geboorte van een festival: het nachtelijke rock&roll bacchanaal Last Night On Earth. Voor hun tweede samenwerking betraden ze het podium van Roadburn in 2018 en brachten nieuw origineel materiaal ten gehore als Iron Jinn (toen gespeld als ‘Iron Chin’). Na hun Roadburn live debuut bleven ze schrijven, sloegen de handen ineen met oude vriend en powerhouse drummer Bob en begonnen in het voorjaar van 2021 aan de opnames voor dit debuutalbum. Waarna Gerben ook nog aan de band werd toegevoegd.

De eerste single van het album heet Soft Healers. “Toen we Soft Healers schreven, dreef het smerig kloppende gevoel van de muziek me naar het oude Nederlandse gezegde  ‘zachte heelmeesters veroorzaken stinkende wonden’. Het nummer gaat ook letterlijk over de fysieke kant van gedachten en handelingen. ‘Matter over mind’ dus, een omkering van de populaire slogan uit een moderne wereld waarin alles maakbaar lijkt.” – Wout Kemkens.

7 oktober 2022
In dit bericht:
Translate »