Persbericht, vrijdag 8 april 2022

Schaduw Van Jou is de debuutsingle van Irene Hin. De 26-jarige zangeres en songwriter stond vorig jaar in het voorprogramma van BLØF en tekende bij Sony Music. Schaduw Van Jou is geïnspireerd op een beslissing die het leven van Irene veranderde. Ze studeerde psychologie, maar besloot haar hart te volgen en verder te gaan in de muziek. Irene: “Mijn toenmalige vriend moedigde me daarin aan, maar tegelijkertijd stond ik in zijn schaduw: hij had zelf al een succesvolle carrière en ik stond nog aan het begin. Op eigen kracht, maar zéker ook met de hulp van getalenteerde mensen om me heen heb ik mijn muziekdroom kunnen uitbouwen.” In Schaduw Van Jou bezingt Irene de weg die ze bewandelde.  Irene: “Het nummer is voor mij een soort lijflied geworden, een symbool van eigenwaarde en empowerment. Ik weet goed wat ik wel en niet wil. Zowel in mijn songwriting en muziek als in mijn styling, mijn andere grote liefde.”

Irene Hin groeide op met muziek. Vooral met soul, jazz en pop. Van Stevie Wonder en Amy Winehouse tot Abba en Anastasia. Op haar negentiende kreeg Irene haar eerste gitaar. Ze leerde zichzelf liedjes schrijven aan de hand van de vaak simpele akkoorden in countrymuziek. Ook de sound daarvan fascineerde haar, vooral die van Johnny Cash en Dolly Parton. Irene: “Het is vaak heel melancholische muziek met vrolijke melodielijntjes. Dat vind ik heel cool: dat iedereen meebrult met Jolene, terwijl het eigenlijk gewoon een heel verdrietig liedje is.”

In 2019 overleed haar vader aan de gevolgen van Alzheimer. Die gebeurtenis maakte dat Irene voortaan alles uit haar leven wil halen en ze verdiepte zich in zelfontwikkeling, spiritualiteit en meditatie. De inzichten die ze opdoet, vinden hun weg naar haar songteksten. Irene zingt in het Nederlands, want, zo ontdekte ze: “in je moedertaal voelt toch authentieker.” Irene beschrijft haar stijl zelf als “rauw, recht-door-zee en verhalend, met een knipoog naar eigengereide, vrouwelijke muzikanten uit de jaren negentig, zoals Alanis Morissette.”

8 april 2022
In dit bericht: