Iguana Death Cult zal op 12 mei hun nieuwe studioalbum Echo Palace op het Amerikaanse label Innovative Leisure uitbrengen. Het album werd in Rotterdam in de PAF! Studio opgenomen met Marcel Fakkers en werd gemixt door Joo-Joo Ashworth (Sasami, Dummy) in Studio 22 in Los Angeles. De master werd verzorgd door Dave Cooley (Tame Impala, Yves Tumor). De nieuwe single Sensory Overload is nu uit.

Nadat de pandemie toesloeg en de mensen over de hele wereld plotseling wantrouwig tegenover elkaar gingen staan, werd Iguana Death Cult meer dan alleen een band voor elkaar, het werd therapie. Deze bijeenkomsten, die plaatsvonden in het appartement van frontman Jeroen Reek in Rotterdam, veranderden langzaam van praten over dit surrealistische hoofdstuk van hun leven – de dagen van stille straten en krappe gebouwen – naar er muziek over maken.

Echo Palace gaat over de vreemde oorzaak en gevolg van groepsdenken. Kijkend naar de pandemische paranoia en samenzweringstheorieën die hun land overspoelden, schreef Reek teksten die de scène voor hem weerspiegelen: ‘Purple, veiny soccer mommies,’ zingt hij met een diepe, dreigende stem in het titelnummer Echo Palace, ‘sharpening their guillotines.’ Het is een nummer dat zo aanstekelijk is dat het de dichtheid van de tekst verraadt, dat voortkwam uit een gedicht dat Reek schreef over de gevolgen van “jezelf afsluiten van iedereen buiten je eigen ideologie.”

Sensory Overload is eerste single afkomstig van het album. Jeroen Reek zegt hierover: “Op en neer scrollend door mijn feed, heb ik letterlijk het gevoel dat ik soms heen en weer reis door ruimte en tijd: want boven is beneden en beneden is boven en de realiteit begint aan te voelen als een grap – wat me heel erg angstig maakt. We schreven een nogal nerveus deuntje als aanvulling op de manische teksten, die min of meer zwaar verstoorde flarden van bewustzijn zijn. Om dit te benadrukken hebben we saxofoonlegende Benjamin Herman gevraagd om zijn innerlijke James Chance te kanaliseren en dit nummer aan stukken te blazen.” Bekijk de video onderaan dit bericht.

Na de eerste twee LP’s; The First Stirrings of Hideous Insect Life uit 2017 en Nude Casino uit 2019 is Echo Palace een gepast werelds album van een groep die de grenzen van haar thuisland doorbreekt. Samen met Tobias Opschoor op gitaar en zang, Justin Boer op basgitaar, Arjen van Opstal op drums en met het toetsen- en percussiewerk van Jimmy de Kok , die voor het eerst op het album te horen is, transformeerde de band hun melodieuze garage-rock stijl in een stijl die nog levendiger en losser is. Waarbij elk lid ideeën bijdroeg om het geluidspalet volledig te ontwikkelen. Het album is één grote swing, die Iguana Death Cult verder brengt dan zijn garagerock oorsprong en hen naar een nieuwe wereld brengt, waarbij saxofonist Benjamin Herman ook nog bijdragen levert.
Iguana Death Cult maakt dit jaar zijn opwachting op SXSW in Austin, Texas.
In mei zal de band door Nederland touren:
06-5 :: Rotown, Rotterdam [releaseshow]
12-5 :: Merlyn, Nijmegen
13-5 :: Bridge festival – Altstadt, Eindhoven
19-5 :: Pier 15, Breda
20-5 :: EKKO, Utrecht
26-5 :: Vera, Groningen
27-5 :: Skatecafé, Amsterdam

15 februari 2023
In dit bericht:
Translate »