Persbericht, dinsdag 7 juni 2022

Onder leiding van zanger, gitarist en harmonicaspeler Wade Schuman hoor je bij Hazmat Modine roots-/wereldmuziek met invloeden uit alle hoeken van de wereld voorbijkomen. De New Yorkse band komt terug naar Nederland, voor één festival en één club show.

Met de unieke, grote bezetting (met onder andere twee mondharmonica’s, een sousafoon en andere blaasinstrumenten) en de nooit eerder vertoonde combinatie van Amerikaanse muziek met Oost-Europese invloeden en fanfare, blijft deze achtmansband een fenomeen.

Bahamut
De band is in 1990 opgericht op initiatief van multi-instrumentalist Wade Shuman. Hazmat Modine werkte in haar lange carrière samen met artiesten als Bombino, Kronos Quartet, The Cat Empire, de Gangbé Brass Band en Natalie Merchant. In 2006 vergaarde de band wereldwijde bekendheid met hun debuutalbum Bahamut. Het titelnummer van dit album werd gebruikt in de 3D-film Pina van Wim Wenders.

De wereld rond
Hazmat Modine heeft de afgelopen vijftien jaar heel wat van de wereld gezien. Op hun tours ging de band de wereld rond, van Zuidoost-Azië tot Colombia, van Brazillië tot Nieuw-Zeeland, en ze lieten ook Europa en de VS niet links liggen.
Hun muziek is geïnspireerd door Amerikaanse muziek tussen de jaren 20 en 60. Het is te omschrijven als een mengeling van blues, country, rhythm & blues, rock & roll, jazz, gospel en wereld muziek. De nummers van Hazmat Modine hebben altijd iets ruws en iets mysterieus. De muziek klinkt herkenbaar en tegelijkertijd fris en nieuw.

Box of Breath
Het actuele album van Hazmat Modine is “Box of Breath”. Op het album houdt de band zich bezig met de vragen rond menselijkheid en sterfelijkheid. Met Wade’s karakteristieke stem en mondharmonica en onder andere een sousafoon, klassieke blazers, verschillende strijkers, percussie en vocale harmonieën is het album een enerverende collectie van traditionele Amerikaanse ensembles.
Tijdens deze tournee woden ook een aantal nieuwe nummer gespeeld, van een album dat in de komende winter uit zal komen.

Quotes:
“Warme, feestelijke muziek waar je een positieve energie van krijgt. Ze komen trouwens uit New York, maar als je de muziek hoort, denk je eerder aan New Orleans.” (Heaven)

“Je kunt een vergelijking maken met de Heritage Blues Orchestra en misschien ook met de Buena Social Vista Club. De muziek klinkt tijdloos en ongerept.” (Blues Magazine)

“Etnische en geografische verschillen, muziekstijlen en tijdsruimtes versmelten om plaats te maken voor een aanstekelijke hier en nu muziekbeleving.” (RootsTime)

“De vernieuwende muziek is een gewaagde maar zeer geslaagde kruisbestuiving van uiteenlopende stijlen en instrumenten. Je hoort een vrolijke en ‘groovy’ mengelmoes van vooroorlogse blues, oude New Orleans jazz, Balkan blazers, klezmer, funk, ska en Caribische en Afrikaanse stijlen.” (Muziekweb)

Shows:

  • Za. 02 juli – Elsloo (Lb.) – Conincx Pop Festival
  • Do. 07 juli – Arnhem – Luxor Live

Meer info: Hazmat Modine online

9 juni 2022
In dit bericht: