De Australische singer-songwriter heeft niet meer dan een gitaar nodig om zijn verhaal kracht bij te zetten. Met zijn lange haren en zijn open blik weet de man de onbekende voorbijgangers te amuseren. Ergens op een Stadsstrand waar de laatste zonnestralen de zomer doet verlengen, klimt de man op de kruk, achter zijn gitaar en microfoon….Zijn nieuwe Ep Oh Downhill is inmiddels uit.

“Het is eigenlijk kant A van het nieuwe album. Het nieuwe album, nou ja, het volledige album komt in januari uit. En nu is side A uit!” “Het is alweer een tijd geleden dat we het gehele album hebben opgenomen en komende week ga ik terug naar Stockholm om te starten aan de nieuwe plaat” verteld de man lachend.

“Ik heb nu de drang gekregen om te schrijven en op te nemen. Het is dat ik soms maanden niks produceer. En dan heb ik ineens gesprekken met mensen en dan denk ik, o ik hoor weer iets leuks dat ik kan gebruiken en neem dit dan op. Mensen kijken me dan vreemd aan en ik schijf soms snel even wat op wat de ander zei. That’s a good line! Hahaha.”

“Dit is eigenlijk een album waar ik volledig blij mee ben. Het is het eerste album dat volledig naar mijn zin is. Het geeft wel een vreemd gevoel om deze songs te promoten omdat ze al lang geleden zijn opgenomen. Met de andere songs had ik wel eens na de opname dat ik er niet helemaal content mee ben. Dat is in dit geval niet zo.”

“Mijn laatste Ep kwam uit in 2020. Het is Covid tijd en daarna had ik nu genoeg tijd om de songs te maken en te veranderen. Hier en daar wat bijstellen en de songs meer volledig te maken. Ik ben er super blij mee en dat er genoeg tijd was om veranderingen door te voeren. Er was wel een deadline om de songs af te ronden hoor. Anders blijf je maar sleutelen.”

Mijn favoriete songs van dit album is het openingsnummer ‘Please Don’t Be’ werd uiteindelijk het blauwdruk van het album. Daarom vind ik het een bijzonder nummer. Het gehele album draait om dit nummer en de sound hiervan. Alle songs hebben iets van dit nummer in zich.

“Veel mensen zeggen tegen me dat ik een soort trieste klank in mijn muziek heb. De trieste klanken maakt dat mensen dit zeggen. Maar ik noem het liever nostalgisch. Hier zit ook een vorm van triest gevoel in. Maar het heeft ook iets van romantisch en terug kijkend in de tijd. Ik  weet dat ik zo schrijf maar er zit ook iets positiefs in. Dat is dan het verhaal waar ik dan nadien over schrijf. Ik kijk dan terug in de tijd en weet dat het verhaal dan volledig afgerond is. Misschien dat ik voor het nieuwe album eens moet nadenken dat ik in het heden moet zijn en dat opschrijf.”

“Het eerste deel is eigenlijk kleine reis dat je kunt volgen. In het begin dat je eenzaam bent en daarna komt het als een curveball dat je dan terug krijgt. En dan eindigt het met “Oh Downhill’ waar je in terecht komt eigenlijk.  Met ‘My Skin’ kent de ooh en “Hoo Hee” van de Lumineers song of het A Monster of Men song. Maar we zongen het in het nummer en dat klonk lekker. En ik dacht wil ik dit? En ja doe maar. Live is het wel erg gaaf en het werkt. We werken akoestisch en daar komt humor om de hoek kijken en dan kom je tot dit. De jongens in de band vinden het heerlijk om te doen hahaha.”

“Vergeleken bij de eerste Ep is het allemaal beter doordacht. Nu weten we hoe het moet klinken en nu weten we hoe het eigenlijk moet klinken. Dat is de winst. Live passen we de songs aan. Al speel ik altijd de songs anders. Anders is het zo saai en dan is er niets meer aan. Dan kunnen we net een video opzetten. Al zag ik laatst een video van ons terug. Ik zang de drummer al headbangend in zijn wereld het nummer spelen. Dat was erg grappig om te zien. We spelen nog steeds wat songs van het eerste album en dan past het in de set. Mijn stem is wel erg veranderd. Mensen zeiden bij de opname van Wat is je stem veranderd! Niet dat ik het had opgemerkt maar ja met de opnamen merken ze dat direct.  Wellicht heeft het te maken dat ik minder nerveus was.”

Hazlett is gretig om zoveel mogelijk te kunnen spelen. Van kleine clubs naar festivals is wenselijk en dat zal hem de komende tijd gaan lukken. Het album is een mooi singer-songwriters album geworden en zeker de moeite waard om het te beluisteren.

27 september 2022
In dit bericht:
Translate »