Persbericht, 1 oktober 2021

Vandaag brengt Gijs Idema drie tracks van zijn aankomende album Shaping Time uit. Het album is het vervolg op zijn solo debuut en is opgenomen in De Waalse Kerk in Amsterdam. Het volledige album verschijnt op 22 oktober.

Gitarist Gijs Idema raakte al vroeg in zijn leven geraakt door de improvisaties van Charlie Parker en Jim Hall. Ondanks zijn klassieke scholing koos hij toch voor de jazz en verlegde zijn focus daarmee naar improviseren. Zijn bachelor deed hij aan het Conservatorium van Amsterdam waar hij cum laude afstudeerde. Hierna vertrok hij naar New York om aan de Manhattan School of Music te studeren. In zijn muziek zijn invloeden te horen van onder meer Jimi Hendrix, Wayne Shorter, Igor Stravinsky en Hiatus Kaiyote.

Shaping Time is het vervolg van het in augustus 2020 verschenen solo-album Marking Time. De twee albums spelen beiden met de rol die tijd heeft in de paradoxale combinatie van vastgelegde composities en intuïtieve improvisaties. Waar bij het solo-album de focus lag op de relatief introverte elektrische gitaar verschuift bij Shaping Time het kader naar een groter geheel met de toevoeging van het ADAM Quartet en zangeres Anna Serierse. Daarnaast heeft de akoestiek van de Waalse Kerk een onmiskenbare rol in de muziek.

De eerste keer dat Gijs Idema in de Waalse Kerk in Amsterdam speelde werd hij totaal verrast door een specifiek soort akoestiek die hij nog nooit eerder hoorde. Transparant, maar gespannen. Subtiel, maar ook groots. Warm, maar soms ook schel en dissonant. Dit alles maakte de elektrische gitaar tot een bijna symfonisch instrument met oneindig veel mogelijkheden. Deze ervaring liet Gijs niet los en al snel begon hij met componeren voor deze akoestiek.

Naast sologitaar stukken schreef hij muziek voor het Adam Quartet en zangeres Anna Serierse. Balancerend tussen verschillende genres probeert Gijs met zijn muziek de lijn te verzwakken tussen gecomponeerde en geïmproviseerde muziek. Het resultaat is een akoestisch geproduceerd album bestaande uit drie hoofdstukken: solo gitaar improvisaties (Mosaic #1 t/m Mosaic #7), vier textuur studies voor strijkkwartet en vier stukken in duo met Anna Serierse.

De eerste drie tracks van Shaping Time zijn nu te beluisteren.

13 oktober 2021
In dit bericht: