Ethiopische funk! Bulderende saxofoons, soulvolle zang en groovende ritmes smelten samen in een energieke release (en performance) waarbij het publiek zich waant op de dansvloer van swingend Addis Ababa. Op 11 februari presenteert Entoto Band haar debuutalbum in Paradiso, gevolgd door een aardig aantal shows in den lande.  

‘Ethiojazz’ noemde men het tijdens de laatste tien jaar van Haile Selassie’s heerschappij tot mid jaren ’70.  Een volstrekt eigenzinnige Ethiopische interpretatie van funk, soul, jazz en rock & roll. Het vinyl dat circuleerde in het hippe uitgaansleven van Addis Ababa werd decennia later heruitgegeven onder de titel ‘Ethiopiques’, waarna de rest van de wereld deze Oost Afrikaanse dansmuziek omarmde.

Het album, opgenomen onder de bezielende leiding van meestergitarist Joep Pelt bestaat uit geheel eigen interpretaties van Ethiopische en Eritrese classics van artiesten als Tilahun Gessesse, Mamoud Achmed, Tewolde Redda en Mulatu Astatke. De soulvolle stem van zangeres van ‘Queen’ Helen Mengestu wordt geflankeerd door het bezeten saxofoonspel van Amanyal ‘Million’ Tewelde en wordt verder begeleid door een leger ervaren podiumbeesten. Pelts connectie met Ethiopië ontstaat nadat hij 2009 voor het eerst Addis Ababa had bezocht om een radiodocumentaire te maken voor de NTR en de muzikale vonk slaat dan over.

Pelts label Guitar Globetrotter Recordings brengt het album uit. Naast de release van Entoto Band staan er reeds verschillende releases op de planning, zoals drie verschillende Zuid-Afrikaanse muziekproducties, een samenwerking met de virtuoze gitarist Bounaly uit Mali, en ook heruitgaven van “I Yougoba!” (met Lobi Traoré) en Soweto Soul.

Afgelopen jaar bouwde Entoto Band al aan haar live reputatie in den lande met een serie optredens op diverse festivals en podia. Het album is gemixt op de analoge mengtafel van het Amsterdamse Warning Studios en is gemasterd door Statinski Mastering.

Laat je meenemen op dans safari naar het hart van de Oost Afrikaanse muziek met Entoto Band!

11-02 – Paradiso, Amsterdam
17-02 – Podium Grounds, Rotterdam
12-03 – De Vorstin, Hilversum
17-03 – Luxor Live, Arnhem
01-04 – Grote Weiver, Zaandam
09-04 – Gigant, Apeldoorn

21 januari 2023
In dit bericht:
Translate »