In 2020 verschenen er twee albums van de bluesrockers uit de US, Drive-By Truckers. De albums The Unraveling en The New OK zijn politiek georiënteerd, “Er was politiek gezien ook veel te vertellen”, aldus zanger Patterson Hood. Het nieuwe album Welcome 2 Club XIII heeft een ander karakter en is persoonlijker van aard.

Kinderen en hoe we als kind waren

“Ja, het is eigenlijk terugkijken op het verleden, maar ook naar de toekomst. Met deze plaat beschrijf ik hoe ik als kind was, en hoe ik nu als ouder naar mijn kinderen kijk. We zijn inmiddels allemaal getrouwd en onze kinderen zijn van dezelfde leeftijd. Het zijn tieners en enkelen maken muziek. We proberen te kijken wat goed voor ze is.”

“Het is bijna een vanzelfsprekendheid dat tieners domme dingen doen. Daar leren ze van. De waarde hiervan is later van belang. Je wilt ze ook niet teveel beschermen, ze moeten fun in het leven hebben. Maar als ouder kijk je er soms ook anders naar. Het kan een gekleurde voorstelling zijn, omdat je zelf ook jong bent geweest.”

“Club 13 was eigenlijk de lokale zuip-hut, het was geen mooie club of een fancy café ofzo hoor, hahaha. Ik woonde in een klein gehucht met een punkrock café. Maar daar speelden niet de bands die ik wilde zien. Maar goed, daar moesten we het mee doen. Het heeft me geïnspireerd om muziek te maken en een bandje te beginnen. Al was het lastig om op te treden, omdat de clubs niet aansloten bij onze muziek. De liedjes gaan niet over deze glorietijden, maar meer over de ‘NOT SO-glory days’, hahaha.”

“Ik denk dat we het op de afgelopen albums vooral hebben gehad over het nieuws van de dag, de politiek en maatschappelijke thema’s. Niet alleen in ons land, maar ook elders. We schrijven hier al een tijd over, mijn omgeving is daarbij een belangrijke inspiratiebron. Misschien gebeurt er morgen iets dat zomaar een nieuwe song kan opleveren. Door de lockdown zag ik mijn bandleden minder, waardoor je wereldje heel klein wordt. Geen shows meer, eigenlijk kwam ik het huis niet meer uit. Dat reflecteert op dit album.”

Lockdown en vrienden met drugs

“’We Will Never Wake Up Again’ gaat over een paar vrienden en kennissen die de afgelopen jaren gebukt gingen onder de gevolgen van drugsgebruik. Je hebt mensen waarvan je denkt, of eigenlijk hoopt, dat ze op tijd gaan inzien dat drugs niet de oplossing is. Maar ook sommigen die dit niet zien, en er uiteindelijk aan onderdoor gaan. We kenden in dit wereldje altijd al veel mensen met een drugsprobleem, maar 2020/2021 heeft het er voor velen niet makkelijker op gemaakt.“

“De meeste songs zijn geschreven in de lockdown-periode, en nu komen we met veel energie bij elkaar om de songs samen te spelen. Of beter gezegd, proberen samen te spelen, hahaha. Weet je, we zijn geen band die regelmatig oefent. We spelen honderden keren per jaar. Ik zag dan ook geen reden om te oefenen, maar dat ligt nu wel een beetje anders. Het leek ons het beste om oude demo’s op te nemen. We hebben voor 3 dagen de studio geboekt om het album op te kunnen nemen. Terugkijkend naar deze 3 dagen zijn we erg content met het resultaat! Ik wilde er niet teveel tijd in steken, het moest vooral live en gemotiveerd klinken. Een achtergrondzangeres erbij en wat kleine aanpassingen moest genoeg zijn. Geen uitgebalanceerde mixen, maar vooral puur. Als we weer gaan toeren, hebben we genoeg nieuw materiaal. Dat voelt beter dan het oude materiaal te gaan spelen, dat we inmiddels 2 jaar geleden op plaat hebben gezet. We kijken liever vooruit!“

“Persoonlijk vind ik het een lekker album geworden, en ik heb er zin in om de nieuwe songs te gaan spelen. Het voelt als een ‘rebirth’ van de band. Nieuwe energie op het podium! Als een nieuwe band maar dan met oude bandleden. ‘Drive’ is een heerlijk nummer met allerlei zaken erin verwerkt. Als band wil je altijd een album maken met een juiste dosis spanning. Deze keer ging het veel natuurlijker, de songs werden moeiteloos uitgewerkt. We hebben alles direct opgenomen, en gaandeweg de opnamen geleerd en bijgewerkt. Dat geeft de energie van het moment!”

“Ik verheug me dan ook om de songs voor publiek te gaan spelen! Dat maakt het voor mij speciaal. Ik wordt er blij van, en hoop dat ik dit kan overbrengen op het publiek.”

Jason Isbell en het Plan 9-album

“Plan 9 is niet zo lang geleden uitgebracht. Het zijn live opnames waar ik geen weet van had. Ik wist niet dat ze bestonden. Het label heeft ze ergens gevonden. Ik had geen idee dat het opgenomen en gemixt was! We zijn niet meer onder contract van het label, maar ze vroegen het ons. Ze vonden de takes ergens in 2006 in een platenzaak in Richmond. We hebben inderdaad ooit een optreden gegeven in een platenzaak, hahaha! Maar dat is toch niet iets wat je op een album uitbrengt? Neeeeee! ‘Het is een meer dan 2 uur durende registratie van een concert’, zei het label. ‘En het is echt te gek!'”

“Hoe kan het zo zijn, hè? Ik ontving van hen een link, en ben er naar gaan luisteren. En ja, eerlijk gezegd, het was best goed! Het was voor mij ook een verrassing. Het is een historisch moment van de band, en ik realiseerde me dat er geen opnames van die tijd waren. Het was ook een goed optreden voor die tijd eigenlijk. En mensen vinden het leuk om Jason Isbell in de band te horen. Hij is inmiddels solo gegaan en is een succesvol muzikant, maar daarvoor was de enige live opname een dvd uit 2004, dat ik eigenlijk geen goede registratie vond. Het is als Led Zeppelin’s Songs Remains The Same album. Een live album van Led Zeppelin maar niet hun beste werk. Dat geldt ook voor die dvd. Maar deze opnamen zijn veel beter! Het is een goede weergave van de band uit die tijd!”

Achter Hood hangt een schilderij met verschillende gezichten van The Band. “Hahaha ja, ik ben een enorme Band-fan! Mijn vrouw heeft me dit schilderij cadeau gegeven en ik vind het prachtig. Zelf vind ik het tweede album van The Band, die bruine, de mooiste. Er zijn songs als Nothern Light enzo, ook prima, maar het tweede album staat dichter bij de band en ik vind dat echt een juweeltje! Hahaha, grappig dat je het opmerkt!”

“De komende tijd gaan we veel live spelen en we komen ook naar Nederland. Het is mooi om de songs voor onze Nederlandse en Belgische fans te mogen spelen!”

Drive-by Truckers is te zien op:

  • 03/06 – De Roma, Antwerpen
  • 05/06 – Ribs & Bluesfest, Raalte
  • 06/06 – Paradiso, Amsterdam
  • 14/06 – Poppodium 013, Tilburg

Copy-edit: 31-5-2022

28 mei 2022
In dit bericht:
Translate »