Afgelopen zaterdag was componist/pianist Douwe Eisenga te gast bij Matthijs van Nieuwkerk om te vertellen over hoe hij gevraagd werd een aangrijpende gebeurtenis om te zetten in een muzikaal eerbetoon.
Het overlijden van een dochter of zoon is een ervaring die niemand hoopt mee te maken. Hoe ga je er mee om als je als componist en pianist door een echtpaar wordt gevraagd een muzikaal monument te scheppen voor hun door zelfmoord om het leven gekomen dochter? Douwe slaagde er uiteindelijk in met ‘For Mattia’, waar hij afgelopen zaterdag samen met het echtpaar over kon vertellen bij Matthijs Gaat Door (BNN/VARA NPO1).

Het interview en de muzikale uitvoering is vanaf 25’30” hier terug te kijken.

Douwe Eisenga bracht onlangs zijn nieuwe album ‘Open’ uit via Butler Records /Bertus Distributie. Het album bevat 9 stukken met muziek die zich kenmerkt zich door verstilling. Door een noodgedwongen pas op de plaats. Door ruimte en verdieping.
Beluister het album hier.

Het album is onderdeel van de campagne Aangenaam Klassiek 2021 en als zodanig op digipak cd verkrijgbaar in de platenzaken, boekhandels, webshops en bij concerten.

Tevens staat ‘For Mattia’ voor het vijfde opeenvolgende jaar in de Klassieke Top 400 van Radio 4.
Dit jaar op 99. Het stuk is daarmee 282 plaatsen gestegen, de hoogste stijger van deze editie.

Over Douwe Eisenga
Pianist en componist Douwe Eisenga maakt sprankelende muziek voor sprankelende geesten, een hypnotiserende mix van onweerstaanbare ritmiek, warme en omfloerste melodieën en meeslepende lyriek. Eerlijke, down to earth muziek. Al vijftien trekt zijn muziek wereldwijde aandacht.
Hij werkt samen met schrijver David Mitchell, met de Amerikaanse choreografe Claudia Schreier (composities voor drie balletten), harpiste AssiaCunego, pianiste Lisa Kaplan (Eight Blackbird) en Moscow Contemporary Music Ensemble.
Dichter bij huis schrijft Eisenga muziek voor onder anderen Lavinia Meijer, Cello Octet Amsterdam, Slagwerk Den Haag, Syrene Saxofoon Kwartet, Marcel Worms, Jeroen van Veen, theatermaakster Boukje Schweigman en Aurelia Saxofoon Kwartet. Eisenga beperkt zich niettot één genre, getuige o.a. een requiem, een opera en een symfonie geïnspireerd op Pink Floyd. Eisenga wordt ook gevraagd om muziek te componeren voor speciale gelegenheden, zoals de herdenking van de Watersnoodramp en de Nationale Viering van de Bevrijding.
In 2017 neemt Eisenga de single en videoclip For Mattia op. Dit stuk schrijft hij op verzoek van de ouders van een jonge vrouw die ervoor koos te sterven. Het is onbedoeld he startpunt voor een razendsnelle carrière als concertpianist. De ontroerende compositie staat de laatste vier jaar in de Hart & Ziel Lijst met de volgens luisteraars meest populaire 300 composities van Radio 4.

19 oktober 2021
In dit bericht: