Donnie heeft zijn ambities nooit onder stoelen of banken gestoken. “Mensen moeten mij zien als een legende en ik denk dat dat gaat lukken.” Als een van de weinigen die de kunst verstaat om bijna achteloos te balanceren tussen high- en lowbrow, staat hij net zo makkelijk op Lowlands, Appelsap of Eurosonic Noorderslag, als dat hij op Muziekfeest Op Het Plein met Nederlandstalige volkszangers meedoet of een eigen kookshow op tv presenteert. Zonder zichzelf ook maar een minuut te verloochenen. Donnie is Donnie. “Ik ben geen gimmick. Ik ben gewoon wie ik ben, gap”

Donnie (5 augustus 1994, echte naam Donald Scloszkie) heeft zichzelf altijd al breed in de kijker gespeeld. Geïnspireerd door veelzijdige jaren ’80-iconen die tegen de stroom in hun eigen universum creëerden en door tegendraadse eigentijdse artiesten die wars van trends dicht bij zichzelf blijven, vond hij al snel aansluiting bij geestverwanten De Jeugd van Tegenwoordig. “Zij lieten me inzien dat rappen niet zo serieus hoeft te zijn. Het kan goed én grappig tegelijk zijn.”

Door zijn vindingrijke wordplay en kenmerkende delivery werd zijn eerste mixtape ‘Leipie Van Het Plein’ direct een cultklassieker. De vette electrofunkbeats van producer Bas Bron accentueerden het eigen geluid van ‘Maradonnie’ alleen maar. Zijn debuutalbum ‘Mannelogie’ sloeg in 2015 in als een bom, twee jaar later verscheen het album ‘BFMJT’ met hits als ‘De Tuinslang’ en de opzienbarende samenwerking met Raymond van Barneveld, ‘180 Linkerbaan’. Daarna was er geen houden meer aan. Donnie werd De Fenomeen. Met ‘Snelle Planga’ ging hij viral en startte hij een snelle plangahype, in de ‘Barry Hayze’-videoclip en op de cover van zijn derde album ‘Door Het Licht’ was half bekend Nederland te zien, getooid met de kenmerkende lange manen van Donnie. Muzikaal bouwt hij per album steeds verder aan zijn muzikale universum. “Ik ben nu zelfs zo ver in wat ik doe dat als er straks een nieuwe garde rappers opstaat, er mensen zullen zijn die zeggen: dat doet me denken aan wat Donnie vroeger deed. Cruijff, Prince, George Michael, allemaal hebben ze een herkenbare stijl. Ik ook. Dat is fenomeen zijn.”

Daarnaast bracht Donnie in 2019 zijn kookboek ‘Donnie’s kookboek – Snacks & snelle happen bereid door De Fenomeen’ uit en presenteerde hij in de slipstream daarvan de vega-kookshow ‘Donnie Aan De Kook’. Het grote publiek leerde hem daarnaast kennen door zijn hits met Frans Bauer (‘Geen Centen, Maar Spullen’), Frans Duyts (‘Frans Duits’ / ‘De Leeuwendans’), Gerard Joling (‘Dit Is De Tijd’) en René Froger (‘Bon Gepakt’), waarmee Donnie eigenhandig de aanjager van de modernisering van het Nederlandstalige lied werd. Door de weddenschap dat Donnie bij twee miljoen streams van ‘Bon Gepakt’ in de Johan Cruijff ArenA op mag treden met De Toppers, staat hij in 2022 op het grootst mogelijke podium van Nederland in de voetbaltempel, terwijl hij dat jaar ook zijn eigen show in muziektempel Paradiso bij zijn geliefde Leidseplein geeft. Voor Donnie is er geen verschil tussen een vette eigen hiphopshow of het podium delen met volkszangers. “Wat ik doe is een uitvergroting van wat ik altijd al deed. Mensen die het niet snappen noemen me een gimmick, maar dat is het niet”, zo zegt hij. “Ik ben de definitie van jezelf zijn. Dat is Donnie!”

Op zijn verjaardag 5 augustus brengt Donnie zijn nieuwe album Vader/Strijder uit. Dit album is geproduceerd door Bas Bron en is een klassieker in wording.

3 augustus 2022
In dit bericht: