Na jarenlang een zolderkamerproject te zijn geweest, verscheen in 2018 Me And You en pakte de Dieter van der Westen Band de schijnwerpers met een album vol originele catchy composities, stijlvol ingekleurd door muzikanten met karakter. Liedjes die variëren van verstilde folkparels tot groovende americana. Met ‘Honesty Of The Hopeful’ is er nu de opvolger van het bejubelde debuut. Dieter van der Westen luisterde als kind al naar de muziek van Neil Young, Bruce Springsteen, Mark Knopfler en Tom Waits, maar ook naar de wereldse klanken van Khaled, Habib Koite, Idir en Manu Chao. Zijn eerste muzikale stappen zette hij in de Noord-Afrikaanse muziek en met zijn Nederlands-Marokkaanse band Kasba speelde hij over de hele wereld. In Nederland werkte hij samen met artiesten als BLØF, The Lau, Frank Boeijen, Gerard van Maasakkers en het Metropole Orkest.

In de Dieter van der Westen Band wordt de liefde voor americana en folk gecombineerd met het ritme en de energie van wereldmuziek. Daarnaast wordt de bandsound verrijkt door de rijke ervaring en eigenzinnige karakters van de verschillende bandleden; Dieters broer Eric van der Westen werkte onder andere als bassist bij de Turkse poplegende Sezen Aksu, Martin Fondse en de Braziliaanse topartiest Lenine. Gitarist Aron Raams speelde onder andere bij Gare du Nord en Paul de Leeuw. Drummer Gijs Anders van Straalen is ook te vinden in de band van Wouter Hamel en bij Iris Hond. Joost Abbel schrijft zijn eigen liedjes onder het pseudoniem Johnny, speelt banjo en dobro en is daarnaast ook bandlid van Zorita en Juan Juan. Violiste Mirte de Graaff speelt onder andere bij Last Thursday en Jasper Schalks.

Na het verschijnen van ‘Me and You’ heeft de band zich ontwikkeld en is op muzikaal en persoonlijk vlak hechter geworden. Toen er vanwege de coronacrisis niet live gespeeld kon worden, gebruikten de broers Van der Westen de tijd om nieuwe nummers te schrijven voor hun akoestisch duo-album The Sun Will Rise Again (2021), maar ook om nieuwe tracks voor de band te arrangeren en te zoeken naar de juiste sounds bij de verschillende nummers. ‘Honesty Of The Hopeful’ is een ode aan iedereen die er op een eerlijke manier het beste van maakt, vooruitkijkt en de moed niet opgeeft. De melodieën zijn pakkend en ondersteunend aan de songthemas; soms energiek en enthousiast, soms droevig en meeslepend. Groovende Amerikaanse uptempo folkritmes worden afgewisseld door trage Tom Waits- achtige ballads en folk-/soulsongs. Alles aan elkaar gevlochten met authenticiteit, eerlijkheid en hoop van demakers dat het allemaal weer de goede kant op gaat met de wereld.

28 september 2022
In dit bericht: