David Bowie zou op 8 januari 2022 75 jaar zijn geworden. Een dag daarvoor brengt Parlophone Records/ISO Records TOY uit – een album dat nog nooit eerder is verschenen. Daarnaast komt op 26 november het vijfde deel van de award winning en carrière overspannende boxset reeks uit: DAVID BOWIE 5. BRILLIANT ADVENTURE (1992 – 2001).

De zaadjes voor TOY werden voor het eerst geplant in 1999 tijdens het maken van een aflevering voor VH1 Storytellers. David wilde daar iets doen uit zijn pre-Space Oddity periode en dus stofte hij ‘Can’t Help Thinking About Me’ af. Begin 2000 stelden Bowie en Mark Plati een lijst met nummers samen die ze opnieuw wilden opnemen uit de periode 1964 – 1971. Dat deden ze samen met een band bestaande uit onder andere Sterling Campbell, Gail Ann Dorsey en Earl Slick. Bowie was van plan om de muziek direct na opname te releasen, maar helaas stond het concept ‘surprise drop album’ nog in de kinderschoenen en was dit technisch niet mogelijk.

Maar twintig jaar na de originele geplande releasedatum is het dan zo ver. Co-producer Mark Plati over het album: “Toy is like a moment in time captured in an amber of joy, fire and energy. It’s the sound of people happy to be playing music. David revisited and re-examined his work from decades prior through prisms of experience and fresh perspective – a parallel not lost on me as I now revisit it twenty years later. From time to time, he used to say ‘Mark, this is our album’ – I think because he knew I was so deeply in the trenches with him on that journey. I’m happy to finally be able to say it now belongs to all of us.”

Van TOY zal er ook een special edition 3CD en 6×10 vinyl box verschijnen: de TOY (TOY: BOX). Het artwork is ontworpen door Bowie. De box komt samen met een 16 pagina’s tellend full colour boek met niet eerder gepubliceerde foto’s van Frank Ockenfels 3.

Vanaf vandaag is alvast het nummer ‘You’ve Got A Habit Of Leaving’ te beluisteren.

Luister ‘You’ve Got A Habit Of Leaving

DAVID BOWIE 5. BRILLIANT ADVENTURE (1992 – 2001) – release 26 november 2021
David Bowie 5. Brilliant Adventure (1991 – 2001) wordt uitgegeven als box met 11 CD’s, een box met 18 stuks vinyl en standard digital download. Het is het vijfde deel in een carrière overspannende reeks. Deze reeks is vernoemd naar de Koto led instrumentale track van het Hours… album. Dit vijfde deel bevat nieuwe geremasterde versies die tot stand gekomen zijn met input van de originele producers. Er is muziek op terug te vinden van albums als Black Tie White Noise, The Buddha Of Subarbia, 1. Outside, Earthlin, Hours…, BBC Radio Theatre London 2000 en TOY.

De CD en vinyl box set komen samen met een booklet bestaande uit niet eerder gepubliceerde foto’s van fotografen als Frank W. Ockenfels 3, Nick Knight, John Scarisbrick en Nina Terner. Ook zijn er memorabilia, technische notities over het album van producers/engineers Brian Eno, Nile Rodgers, Reeves Gabrels en Mark Plati en een interview met The Budda Of Suburbia collaborator Erdal Kizilcay in opgenomen. De CD boxset zal verder bestaan uit mini reproducties van de vinyl versies van de originele albums en de CD’s zullen goudkleurig zijn in plaats van zilver.

1 oktober 2021
In dit bericht: