CLOUDSURFERS BRENGT NIEUW STUDIOALBUM SUBHUMAN ESSENCE UIT

Cloudsurfers brengt op 15 september hun nieuwe studioalbum Subhuman Essence in eigen beheer uit. Het album werd live in de control room opgenomen met producer Abel de Grefte en de mix werd gedaan door Michael Badger (Amyl & The Sniffers, SONS, King Gizzard & The Lizard Wizzard). De single Contradicting Medication is nu uit.

Op het tweede album van Cloudsurfers legt de band de lat hoog om de pure opwinding van het live spelen op plaat te vangen. De gemuteerde garagepunk, post-grunge en psychedelische rock van dit geruchtmakende vijftal is opzwepend en meeslepend. Het ene moment zwermen de liedjes tussen de halsbrekende G-krachten van King Gizzard en Osees, het andere moment spookrijdt de band over een verlaten snelweg richting rock’s zevende hemel, waar Pixies en Nirvana hun plechtig opwachten. Gitaarsignalen suizen door de drum mics, al het kabaal broeit als gevaarlijke ecosystemen die elkaar wonderbaarlijk genoeg in stand houden.

Het debuutalbum Don’t Know What Hit Me (2021) van de band bood grotendeels ruimte aan de expressieve songwriting van zanger/gitarist Thom Liesting; deze keer had de groep een grotere puzzel op te lossen. Ten eerste was er de uitdaging om de hamerende hartslag van Cloudsurfers – drumduo Nanne Hatzman en Ramses Hooymeijer – op elkaars sterke punten te laten inspelen. Tussen de fuzzy wanorde en het dwarse drumgeweld vormt bassist Jess van der Zee het ultieme bindweefsel. Haar heavy-melodische spel zorgt dat de boel niet in een mengelmoes van lawaai ontvouwt, en dat met een aanstekelijke glimlach onafgebroken op het gezicht.

Gitarist Pieter Sloot stapt ondertussen in een grotere rol als architect van de meer uitgebreide, avontuurlijke nummers van Cloudsurfers. Zijn stempel is bijvoorbeeld voelbaar op de bloedhete live-favoriet The Moon – Midwest Comfort waarin de overstuurde Cloudsurfers-chaos nauwelijks te beteugelen valt. Subhuman Essence is een plaat van constante rusteloosheid en verandering, zowel in de muzikale uitvoering als de onderliggende thema’s. Frontman Liestig bezingt onder andere interne crisis, het gevecht tegen psychoses, angst, eenzaamheid en disfunctionaliteit.

De nieuwe ontstuimige single Contradicting Medication is een observatie over medicijn/drugs gebruik: “Dit nummer gaat over mensen die slaapmedicatie gebruiken nadat ze een nachtje doorgehaald hebben. Daar komen substanties bij kijken die het slapen ook kunnen verminderen, de tegenstrijdigheid die daar eigenlijk in zit,” zegt de band. Bekijk de video onderaan dit bericht. Eerder bracht de band al de singles Yaggerdang, Cheap Cocaïne en Ein Chaumeur uit.

Cloudsurfers doet de komende maanden veel shows in binnen- en buitenland, waaronder optredens op Valkhof festival en Zwarte Cross. Gevolgd door een album release tour:
06 okt – Rotown, Rotterdam
13 okt – Ekko, Utrecht
14 okt – Hedon, Zwolle
23 okt – Doornroosje, Nijmegen
05 jan – Paradiso, Amsterdam

14 april 2023
In dit bericht:
Translate »