Tilburg, dinsdag 2 augustus 2022

Het is buiten bijna 30 graden maar ook in de Next-zaal van Poppodium 013 hangt een meer dan broeierige sfeer. De 23-jarige talentvolle muzikant Christone “Kingfish” Ingram uit Clarksdale, Mississippi maakt met rasse schreden furore en heeft al een Grammy-nominatie achter zijn naam. Na het voorprogramma  van BOAZ zijn daar ruim voor aanvangstijd de eerste gitaarklanken van achter het podium hoorbaar. Zijn driekoppige band komt het podium op en we horen de eerste klanken van ‘Fresh Out’. Dan is het Christone Ingram zelf die het podium opkomt en meteen laat horen waarom hij wereldwijd zo’n beetje alle zalen uitverkoopt.

In één adem met namen als John Lee Hooker en Jimi Hendrix

Hij geldt als één van de grootste hedendaagse talentvolle gitarist binnen de Blueswereld en wordt in één genoemd met namens als B.B. King, John Lee Hooker en Jimi Hendrix. Ook tijdens dit spetterend concert in 013 heeft de sympathieke Amerikaan weinig tijd nodig om de zaal te overtuigen en mee te krijgen. Het eerste deel van de set bestaat uit lang uitgesponnen versies van onder andere ‘Empty Promises’, ‘Too Young To Remember’ en ‘Your Time Is Gonna Come’.  Halverwege de eerste set durft Ingram het zelfs aan om al spelend zich tussen het publiek te begeven wat natuurlijk tot nóg meer enthousiasme leidt. Mooi is het op te zien hoe zijn voortreffelijke band stoïcijns door blijft spelen terwijl Ingram een genadeloze solo aflevert tussen uit verhitte publiek.

Contact zoeken met het publiek

Als Ingram solo en akoestisch ‘Something In The Dirt’ en ‘You’re Already Gone’ speelt ligt de zaal inmiddels volledig aan zijn voeten. Hij zoekt op zijn eigen bescheiden manier contact en excuseert zich voor de valse noot vanwege een gesprongen snaar maar aar maalt niemand in de zaal om. Na het akoestische deel komt de band weer op en gaat de gitaarvirtuoos verder met ‘Outside Of This Town’, een ode aan zijn geboorteplaats Clarksdale. Ook afsluiter ‘662’, verwijzend naar het netnummer van zijn geboortestad, wordt in een verlengde versie gespeeld en is misschien wel het hoogtepunt van de avond. Natuurlijk is er nog een “encore”; ‘Long Distance Woman’ is prachtig maar het is toch de zeer uitgesponnen versie van ‘Hey  Joe’ waarmee Christone “Kingfish” Ingram ook in Tilburg een onuitwisbare indruk achterlaat.

6 augustus 2022
In dit bericht: