Op 17 november brengt Blackbird – het alter ego van singer-songwriter Merel Koman – haar tweede album uit, getiteld ‘Pink Shades’.

Het is de opvolger van haar bewierookte debuutplaat ‘Blackbird’ uit maart 2020. Jawel, vlak voor de coronacrisis uitbrak dus. Desondanks besloot ze niet bij de  pakken neer te zitten en zich te storten op het schrijven van nieuwe muziek. De songs op ‘Pink Shades’ schreef ze dus tussen 2020 en 2023.

Het zijn intense herinneringen uit het verleden en hoopvolle, broeierige dagdromen over de toekomst, over het leven intens beleven en altijd de mooie kant willen blijven zien wat er ook om je heen gebeurt.

Op ‘Pink Shades’ bekijkt Blackbird het leven door een roze bril. Ze is een ras optimist voor wie het glas altijd half vol is.

Thema’s op de plaat zijn dromen najagen en geloven in jezelf (‘Green Lights’), jezelf zijn en blijven wat er ook gebeurt (‘Down Down Down Down’). Ze viert de onvoorwaardelijke liefde van vrienden en familie, en zingt over eenzaamheid en mysterieuze liefdes.

Het album bevat o.a. de singles ‘Green Lights’, ‘Down Down Down Down’ en natuurlijk het nostalgische ‘Built And Broken’, waarmee ze haar vijfde NPO Radio 2 TopSong scoorde en twee weken achter elkaar de Radio Veronica Oorkonde.

Merel Koman over de opnames van ‘Pink Shades’:

Terwijl het grootste gedeelte met band is opgenomen in Haarlem en Amsterdam, nam ik bijna alle vocalen op in Berlijn. Die stad heeft enorm veel invloed gehad op mijn mood en hoe ik alle songs heb ingezongen. Ook op het experimenteren met verschillende stijlen en het herschrijven van teksten e.d. Door de rauwheid van die stad is het persoonlijker geworden. Dat komt doordat ik me daar vrijer voel dan waar dan ook. Tegelijkertijd kan ik me in Berlijn ook heel eenzaam voelen, waardoor al mijn emoties meer aan de oppervlakte komen.”

Blackbird laat zich niet in een genre vangen. Ze kan flink rocken en haar nummers getuigen van een bijzonder goed ontwikkeld gevoel voor pop.

Nu en dan klinkt het episch en groots, vervolgens juist ingetogen en klein. Ze kan het allemaal.

Net als haar debuut is ook dit album geproduceerd door Paul Willemsen (o.a. Michelle David en Beans & Fatback) in co-productie met Blackbird.

 

Over Blackbird

Blackbird is de artiestennaam van singer-songwriter Merel Koman. Opgegroeid in het kleine Limburgse dorp Kessel, maar inmiddels ook verknocht aan Amsterdam. Ze onderscheidt zich door haar fantastische stem, die souplesse koppelt aan kracht, en haar enorme vastberadenheid, veerkracht en optimisme, die terug te horen zijn in haar repertoire.

Afgelopen zomer was Blackbird met haar band te zien op o.a. Paaspop, Bospop en Zwarte Cross.

Pink Shades’ verschijnt digitaal, op cd en vinyl.

blackbirdmusic.com/tour

18 oktober 2023
In dit bericht:
Translate »