“Het was een einde van een tijdperk van 20 jaar”, verteld zanger Klaas Delrue van de Belgische band Yevgueni. “Dit gaf een extra stimulans voor dit album. Wanneer we terug kijken in de tijd komen we hoogtepunten tegen en wat teleurstellingen. Dat is natuurlijk in 20 jaar helemaal niet vreemd waardoor Yevgueni een hechte band is geworden.”

“De jaren gaan door en nu gaan de liedjes meer over familie en andere dingen dan in het verleden. Songs gaan bijvoorbeeld over mijn dochtertje, maar ook de frustratie van covid en hoe men hierin beweegt. Zelf ben ik op oudere leeftijd vader geworden waardoor het nu pas aansluit bij de mensen en bandleden die jonger zijn. Wellicht sluit dit nu meer aan bij ons publiek.Daar is het lieje Alles Al Gezien op gebaseerd.”

Nieuw album Straks Is Ook Goed

Het album Straks Is Ook Goed is het zevende album van deze band. “De liedjes kennen een grote diversiteit van stijlen. Laatst waren we in een studio waarop iemand ons vroeg Wat het favoriete nummer van het album was. We kwamen dan ook allemaal met een ander nummer. Dat heeft te maken met de samenstelling van de band en hun liefde voor muziek. Wanneer er iemand is die een nieuw nummer niet leuk gaat vinden, dan zetten we het er niet op. Maar dat komt niet voor hahaha!. Door dat iedereen een eigen vorm en stijl in het nummer brengt ontstaat er iets waar iedereen content mee is.”

“Mijn  lievelingsliedje is ‘Ze Danst Gewoon Op Straat’ en nee dat gaat niet over mijn dochter. Het was in de covid periode. Toen zag ik iemand alleen bij de bushalte. Weinig of geen mensen op straat. Het meisje had een kop telefoon op en danste op straat voor de bushalte. Dat kan dan he? Dat vind ik dan bijzonder en mooi.”’Ook, Met Jou’ kent dat thema al zit het in het liedje verborgen. ‘Net op Tijd’ is ook een liedje dat ik er mooi vind.”

Door de jaren heen is Yevgueni een gevestigde Vlaamstalige act in België geworden ”Ja, we willen nu graag de grens over. En met dit album is er al veel attentie van uit Nederland. Er zijn nu twee shows in Nederland gepland. (22 april Paard te Den Haag en 23 april Astrant te Ede).”

Highlights

“We zijn begonnen als schoolband en de eerste keer te mogen spelenop het studentenfestival was een highlight natuurlijk. Maar ook het winnen van de publiekprijs van het Interfacultaire Songfestival. Dat maakte de start voor Yevgueni. Maar ook het winnen van het programma ‘Zo Is Er Maar Een’ met een liedje van Louis Neefs, ‘Laat Ons Een Bloem’ was een highlight. We wisten wel dat we nu niet als een soort cover band met liedjes van Louis Neefs moesten presenteren. We brachten ons debuutalbum dat een jaar eerder verscheen extra onder de aandacht. Natuurlijk zijn de prijzen door de jaren heen ook altijd een momentje weest.”

De Naam

“Toen we gingen spelen op het studentenfestival Nekka 2022,  hadden we een naam nodig. Om nu door het leven te gaan als studentenband met een opleidingsnaam dat is ook zo wat…  Serge Gainsbourg schreef mooie stukken en maakte muziek.  (schreef voor Brigitte Bardot, Petula Clark, Johnny Hallyday, Vanessa Paradis en maakte in 1969 de wereldhit met veel gehijg ‘Je T’Aime Moi Non Plus’ red) . Het album  kent een instrumentaal nummer en dat is Evgueni Sokolov. Dit is  in de uitspraak is het Yengueni geworden. Dat was in het begin best een lastige naam voor ieder. Het onthouden van de naam en de linkt aan de liedjes was niet voor ieder even logisch. Dit heeft wel wat jaren gekost, maar nu het juist een herkenbaar begrip in België geworden.”

Het album is een mooi album met mooie vrolijke liedjes. Dat ze in België al lang uit de schaduw van Clouseau zijn gestapt is voor Nederland nog een dingetje.  Voor Yevgueni zijn de teksten wat maatschappelijker georiënteerd en kaart men wat zwaardere thema’s aan.

Met het dubbel album Best of  2000-2020 en het niieuwe album Straks Is Ook Goed heb je in een vogelvlucht 22 jaar best of Vlaams intiem en ingetogen kritische liedjes op een rij. Van mooi intiem singer-songwriters songs tot heerlijk swingende popsongs om mee te zingen!

Het zou mooi zijn dat Yengueni de komende zomer meer op de Nederlandse podia te zien zal zijn.

20 maart 2022
In dit bericht:
Translate »