Persbericht, vrijdag 25 maart 2022

‘Jan Juc Moon’ is de titel van het nieuwe album van Xavier Rudd en is nu beschikbaar op cd, vinyl en digitaal. Het is het tiende studio-album van de populaire Australische folkmuzikant en verschijnt op zijn eigen label Salt.X Records. De release wordt gevolgd door een uitgebreide tour die hem na de zomer naar Europa brengt, met in november vijf shows in Nederland.

Xavier Rudd heeft uitgebreid de tijd kunnen nemen voor ‘Jan Juc Moon’, deels gepland, deels gedwongen vanwege de wereldwijde coronacrisis. “Ik had me sowieso al voorgenomen een jaar vrijaf te nemen. Voor het eerst in twintig jaar heb ik geen overzeese tour gedaan”, vertelt hij. “Ik heb in die periode kunnen resetten en mijn positie en richting opnieuw kunnen bepalen: waar sta ik nu en wat wil ik?” Rudd is vervolgens gaan experimenteren met nieuwe ideeën en geluiden. “Ik heb het gevoel dat ik met dit album echt creatief heb kunnen zijn. Ik heb ook alles zelf kunnen doen qua instrumentatie en zo, iets wat ik sinds ‘Spirit Bird’ niet meer had gedaan.”

De multi-instrumentalist toert al twintig jaar de hele wereld over en heeft in die periode een grote, wereldwijde fanschare opgebouwd. In Nederland kreeg zijn populariteit een flinke impuls door de enorme hit die hij scoorde met ‘Follow The Sun’. Rudd heeft hier in menig concertzaal en op talloze festivals gespeeld, van AFAS Live tot Down The Rabbit Hole en 013 tot Lowlands. In 2017 bracht hij zijn eerste live-album ‘Live In The Netherlands’ uit, opgenomen in TivoliVredenburg in Utrecht, de laatste show van zijn uitverkochte Europese tour het jaar ervoor.

Met de release van zijn tiende studioalbum ‘Jan Juc Moon’ en de daaropvolgende tour verlangt de spirituele feel-good folkmuzikant ernaar om weer contact te maken met zijn fans. “Ik hecht veel waarde aan de simpele dingen in het leven”, zegt hij. “Gemeenschapszin, cultuur, onze verbinding als mensen met de aarde. Dat zijn de dingen die er voor mij toe doen.”

NL Concertdata

  • 1 nov – Doornroosje, Nijmegen
  • 2 nov – Paard, Den Haag
  • 3 nov – Oosterpoort, Groningen
  • 5 nov – Paradiso, Amsterdam
  • 6 nov – Paradiso, Amsterdam
25 maart 2022
In dit bericht: