Ásgeir Trausti Einarson bezocht met zijn band Nederland. Zijn albums hebben het grote publiek bereikt en met zijn nieuw album Bury The Moon staat hij met zijn band voor de grote doorbraak.

De jonge man met baardje weet mensen te inspireren en de huidige generatie een beeld te geven van deze wereld door zijn intieme poëzie en muziek.

“Het album past wel bij het eerste of beter gezegd het tweede album In the Silence. Voor de mensen is het eerst album dat in IJslands gezongen is het eerste album. Ik wilde met dit album terug naar de basis.Ik heb me opgesloten en met een akoestische gitaar ben ik aan de slag gegaan. Het idee was om zo simpel mogelijk te werk te gaan.
Wanneer je dit doet kom je in een flow dat bij mij past om de beste songs te maken. Anders dan wanneer je stukjes muziek koppelt tot een geheel. Het voelt toch anders.”

“Het tweede album, hummm.. Afterlife heb ik in de studio opgenomen. Dit album dat ik in de studio heb opgenomen, zag ik allemaal mogelijkheden om gebruik te maken van de middelen die daar stonden. Ik zonk in al deze mogelijkheden en wanneer je werkt in een studio en je maakt een nummer en dat zijn er zoveel mogelijkheden om het nummer anders te benaderen dan wordt je helemaal gek joh!”

“Je wil gewoon alles gebruiken dat daar staat en alles uitproberen! Het is een speelgoedwinkel om alles uit te proberen en heb er veel van geleerd hoor. Maar ik verloor mezelf in die mogelijkheden. Daardoor werd de druk hoger en was het lastig voor mij om me te kunnen concentreren.”

“Met dit album kreeg ik meer ruimte en tijd waardoor er geen druk meer was en kon ik me beter concentreren. Het album ligt ook dichter bij mij zelf.”
“Zeker als het gaat om de teksten is het dichter bij mij’. ‘Het eerste album was geschreven in mijn eigen taal, daarna is het vertaald en dan is er wel enige afstand tussen wat ik geschreven heb en de vertaling, dat is nu geheel anders en voelt het persoonlijker.” “Live spelen we wel enkele songs dat ik zing in het IJslands. Blijkbaar vinden mensen dit mooi en zo kunnen mensen met onze taal kennis maken.”

“Op het nieuwe album staan enkele songs op wat een andere kant van mij laat zien. Dat zijn de laatste 2 nummers. Het titelstuk en ‘Until Daybreak’ omdat ik me hierbij heb ontwikkeld tot het maken van een ander geluid en we hebben dit in Zweden opgenomen met een andere producer. Dat was voor mij de eerste keer dat we met een ander in de studio zaten en met een andere aanpak. Ik ben hier buiten mijn comfortzone gegaan en dat maakt het wel bijzonder voor mij.”
“‘Eventide’ gaat over iemand die enkele jaren geleden is gestorven. Mijn vader en ik zijn daar geweest en heb ik dit nummer aan haar toegewijd. ‘Youth’ gaat over mijn jeugd en ‘Living Water’ is een gedicht dat mijn vader heeft geschreven.”

(Einar Georg Einarson is een bekende dichter uit IJsland. Er zijn meerdere muzikanten die zijn gedichten gebruiken als tekst bij hun muziek waaronder Olarfur Arnalds).
“Met mijn broer ben ik met mijn vader op toer geweest toen hij voor zijn nieuw boek Arbakkinn een promotour maakte. Wij speelden dan wat muziek hierbij en mijn vader las dan gedichten voor. Voor mij sprong dit gedicht er altijd uit en daar wilde ik muziek bij maken.” “Hij schreef zelf 5 songs voor dit album. Het is al bijna een familie album met mijn broer in de band hahha.”

“Ik had niet zoveel geduld en passie om teksten te schrijven, zeker niet wanneer je 12, 13 jaar bent. Mijn expressie ging vooral vanuit het maken van muziek. Hierdoor gaf mijn vader de woorden en teksten zodat het een geheel werd. Het is altijd zo gebleven eigenlijk. Maar het past ook dicht bij mij omdat we dingen het zelfde zien en heeft zoveel ervaring en zicht op de wereld dat ik deel maar hij veel beter onder woorden kan brengen.”

Asgeir weet met zijn nieuw album een juweeltje van een album te brengen en live presenteert men dit met veel intimiteit. Naast Fink en Bon Iver waar iedereen lovend over is mag Asgeir zeker aan dit rijtje worden toegevoegd.

 

22 december 2020
In dit bericht:
Translate »