Persbericht, woensdag 16 maart 2022

‘Laughter Beyond The Flames’ is de nieuwe single van het aanstaande album ‘Jusqu’à La Lumière’ van Baptiste W. Hamon. Op het enige Engelstalige nummer van zijn derde album gaat de Fransman in duet met de Noorse zangeres Ane Brun. Het is na ‘Boire Un Coup’ en ‘Je M’abandonne à Toi’ het derde nummer dat inmiddels beschikbaar is. ‘Jusqu’à La Lumière’ verschijnt op 8 april.

’Laughter Beyond The Flames’ is het laatste nummer dat Hamon schreef voordat hij met producer John Parish in diens studio in Bristol het album ging opnemen. Hij wist al gauw dat hij het met Ane Brun wilde zingen. “Als jonge twintiger heb ik een tijd in Noorwegen gewoond en daar is haar muziek een belangrijk onderdeel van mijn leven geworden. Nadat ik mijn vocalen had ingezongen hebben we haar benaderd. Ze ging meteen op het verzoek in en stuurde ons al een paar uur later haar zangpartij. Het heeft het nummer precies de verlichting, kracht en puurheid gegeven waar ik naar op zoek was.”

Een andere samenwerking op het nieuwe album betreft het eveneens reeds beschikbare ‘Je M’abandonne à Toi’. De Nederlandse muzikant Diederik van den Brandt alias Aidan & the Wild schreef de muziek voor het nummer. ‘Boire Un Coup’, de openingstrack van het nieuwe album, was de eerste vooruitgeschoven single en kenmerkt de onderscheidende sound die Hamon al een aantal jaren terug heeft aangeboord, een kruisbestuiving van Amerikaanse country en Franse volksmuziek.

‘Jusqu’à La Lumière’
Het opgewekte ‘Boire Un Coup’ is illustratief voor de rest van de plaat. “Op het nieuwe album staan lichtere liedjes dan op mijn eerdere”, zegt Hamon. “Dat was een bewuste intentie vanaf dat ik begon met het schrijven van het songmateriaal. De tweede intentie was om voor de opnames te werken met John Parish.” De Engelse producer deelt met Hamon een voorliefde voor lange reizen en plotselinge muzikale stemmingswisselingen. Parish heeft volgens Hamon met zijn werk voor Dominique A, Sparklehorse, Aldous Harding, Giant Sand en PJ Harvey een aantal cult-albums geproduceerd. “John is echt een genie, hij doet niets over-the-top. Ik wilde uitgeklede arrangementen van de nummers en iets maken dat classy is en sober. Met de steelgitaar, het instrument dat mij verbindt met Amerika, als rode draad.” Parish is op zijn beurt ook enthousiast over de samenwerking met Hamon. “Ik hou van vastberaden artiesten. Zijn ogenschijnlijk tegennatuurlijke mix van chansons en country werkt heel erg goed. Hij heeft echt een eigen stijl en sound ontwikkeld.”

Baptiste W. Hamon en Nederland
Baptiste W. Hamon heeft na de release van debuutalbum ‘L’insouciance in 2017 veel in Nederland gespeeld en veel media-aandacht gehad, waaronder festivals als ESNS, Into The Great Wide Open en TakeRoot en TV-optredens bij De Avondetappe en Vrije Geluiden. Ook rondom het verschijnen van opvolger ‘Soleil, Soleil Bleu’ (2019) waren de kritieken lovend. “Negen verstilde Franse americanachansons van intrigerende schoonheid”, schreef de Volkskrant. Optredens in onder meer Paradiso en op het Once In A Blue Moon festival volgden. Naar aanleiding van de release van ‘Jusqu’à La Lumière’ zal Hamon opnieuw op de Nederlandse podia te zien zijn.

16 maart 2022
In dit bericht:
Translate »