Loreen heeft zaterdagnacht de torenhoge verwachtingen sinds ze bekendmaakte opnieuw naar het Eurovisie Songfestival te willen gaan, meer dan waargemaakt. De Zweedse zangeres, al ver voor aanvang van het evenement topfavoriet, eiste in Liverpool met ‘Tattoo’ de zege op en werd zodoende de eerste vrouw met twee songfestivaloverwinningen.

De 39-jarige Loreen, geboren in Zweden, maar van Marokkaanse komaf, was in songfestivalkringen al een grote naam. In 2012 boekte ze in het Azerbeidzjaanse Bakoe een van de meest iconische overwinningen van deze eeuw. Haar nummer Euphoria werd destijds een van de grootste songfestivalhits aller tijden maar bleef ook daarna geliefd bij de fans. Zo stond het lied liefst tien jaar op nummer 1 in de ESC Top 250, de lijst van populairste songfestivalliedjes ooit.

Dat een nieuwe zege voor Loreen mogelijk was, zagen de Zweden direct toen half februari de eerste repetitiebeelden van de act op het Melodifestivalen – de Zweedse voorronde – uitlekten. Ook de bookmakers waren enthousiast: Zweden werd direct de meeste winkans op het songfestival toegedicht, terwijl Loreen nog niet eens had gewonnen.

In de Zweedse finale werd de zangeres, zoals verwacht, geselecteerd als de Zweedse inzending waarna Loreen al voorzichtig aan met haar zegetocht begon. Zo werd ‘Tattoo’ al ver voor het songfestival in zicht was breed opgepakt in Europa en is het nummer al in diverse landen een hit met in totaal meer dan 56 miljoen streams op Spotify. Het gebeurt zelden dat een inzending al zo vroeg in buitenlandse hitlijsten opduikt.

Ook in Nederland staat ‘Tattoo’ al sinds eind maart in de Single Top 100. Afgelopen week steeg het nummer naar een vijfde positie en nu de winst binnen is, is een nummer 1-hit niet ondenkbaar. Eerder scoorde alleen het Britse Brotherhood of Man in 1976 een vroege songfestivalhit met ‘Save Your Kisses For Me’.

ANP

14 mei 2023
In dit bericht:
Translate »