Tilburg, maandag 7 maart 2022

Eindelijk was het dan zover; het uitgestelde concert uit 2021 van Amy McDonald stond op het punt van aanvang. Op 7 maart, iets later dan gepland (plankenkoorts?), kwam de band op met als laatste Amy McDonald.

Zelfspot en Schotse tongval

De eerste klanken van ‘We Could Be So Much More’ werden enthousiast ontvangen en vervolgens schakelt Amy moeiteloos door ‘The Hudson’ en de eerste meezinger van de avond; ‘Mr Rock & Roll’. Na dit eerste drieluik is er tijd voor kennismaking met het publiek en gelegenheid om even terug te kijken waarbij natuurlijk de afgelopen 2 jaar van onzekerheid vanwege de pandemie centraal staat. Amy blijkt niet wars van enige zelfspot te zijn wanneer er wat reacties uit het publiek komen en zij met haar sympathieke Schotse tongval daar weer op reageert. Als iemand de krachtterm ‘Shit” gebuikt vertelt ze subtiel dat ze in Schotland overal een “ay” vermelden; “shit” wordt dus “ shait”!

Muzikale reis door haar oeuvre

Gedurende de avond neemt Amy ons mee door haar muzikale carrière en dus krijgen we een setlist voorgeschoteld die alle vijf de albums raakt maar waarbij het zwaartepunt op This It The Life, The Human Demands en Under Stars ligt. Het uptempo ‘Dream On’ en ‘Automatic’ worden massaal meegezongen een nummer als ‘Don’t Tell Me That It’s Over’ heeft een opfrisbeurt gekregen. De show zit strak in elkaar en haar band staat als een huis. Amy geflankeerd door haar gitarist en bassist en op een verhoging staan de overige bandleden. De grote video Wall met mooie sfeerbeelden uit Schotland zorgt voor een mooi geheel.

Succes in Nederland

Naast alle uptempo nummers is er ook ruimte voor een moment van rust; een kort akoestische set van ‘4th of July’ en ‘Feed My Fire’ zorgt voor een intieme sfeer. Daarna is er ook nog tijd voor de realiteit waarin we leven en een verwijzing naar Ukraïne en bevestigd ze nogmaals dat Nederland één van de eerste landen was waar ze succes had. Met haar grote hit ‘This Is The Life’ wordt de set afgesloten en verlaat de band het podium. Natuurlijk komen ze na enkele minuten terug voor de “encore” en ook nu zoekt Amy het contact met het publiek. “Hoe lang hadden jullie het volgehouden om te wachten en te kijken naar een leeg podium?”. De toegift begint rustig met ‘Never Too Late’, gevolgd door het prachtige ‘Down By The Water’ en natuurlijk moet ‘Let’s Start A Band’ de afsluiter van de avond zijn. Amy McDonald trakteerde samen met haar voortreffelijke band het publiek in Tilburg op een hele strakke show waarbij er absoluut ruimte was voor interactie met het publiek. Een hele mooie avond die na enkele jaren van relatieve stilte vreemd maar toch weer als een warme deken voelde.

9 maart 2022
In dit bericht: