Amber Arcades is de ons welbekende alias van Annelotte de Graaf, de Nederlandse singer/songwriter die twee EP’s en een paar veelgeprezen albums opnam, waarvan de tweede, ‘European Heartbreak’, bloeide met “hints of Lindi Ortega and early Saint Etienne, breezy, dreamy pop more personal than political.” – The Guardian.

Onlangs, nadat ze vanuit Utrecht naar Amsterdam was verhuisd, zocht ze een nieuwe manier om naar de wereld te kijken. Ze verloor het vertrouwen in muziek, herwon het en levert nu haar meest adembenemende album ooit af; Barefoot On Diamond Road, gepland voor release op 10 februari 2023, is haar eerste release op Fire Records.

De lead-single Just Like Me is meer openlijk dansbaar, meer triomfantelijk, en de stop/start-structuur voegt een verontrustende en onvoorspelbare scherpte toe aan de procedure. Annelotte zegt over dit eerste voorproefje: “Ik schreef dit nummer toen ik net voor de lockdown naar Amsterdam was verhuisd. Het was een opeenvolging van uitersten; we woonden midden in het centrum, eerst konden we het huis niet uit zonder in een enorme menigte mensen te zijn, toen voelde het van de ene op de andere dag als een apocalyptische spookstad. Het nummer gaat over de spanning tussen samenzijn en alleen zijn die hoort bij het leven in een stedelijke omgeving. De behoefte aan beide maar dan vaak met geen van beide helemaal tevreden zijn.”

De vorige plaat ‘European Heartbreak’ van Amber Arcades had een compleet verhaal, dat is op het aanstaand album het tegenovergestelde. Barefoot On Diamond Road is het tegengif voor liefdesverdriet. “Het is een album dat meer gaat over wat er in mijn leven gebeurde, dieper ingaan op emoties en observaties.” Op afstand bedacht met sparringpartner Ben Greenberg (Danny Elfman, Depeche, Ryley Walker) in New York en Annelotte in Amsterdam; Het is volwassen worden in een nieuwe stad met een nieuwe positiviteit die haar ondersteunt, zoals altijd, prachtig vormgegeven en zeer persoonlijke observaties over het leven, de liefde en hoe het allemaal zou moeten of kunnen werken. “Deze plaat onthult echt delen van mij en mijn relatie met muzikant zijn en muziek maken. Het is als een afrekening, meer in het moment, je realiserend hoe belangrijk het is om dingen om de juiste redenen te doen en hoe dat je proces kan veranderen in een proces dat omarmt wat bestaat, inclusief jezelf.”

Ondergedompeld in een allesverslindende muur van geluid, is Barefoot On Diamond Road alsof My Bloody Valentine akoestisch is gegaan, het zou niet moeten werken, maar het doet het; het is een juxtapositie van texturen, van schichtige, ongemakkelijke dansvloerbeats tot symfonische kosmische, een barok pop-tapijtwerk aan de zijkant doorgestikt met cello’s en harpen met een klaaglijke steelgitaar die in de verte weergalmt. De drums en percussie-arrangementen van Matt Chamberlain (Pearl Jam, Bowie, Dylan, Adele, Lorde, Springsteen, Cohen…) laten het geheel gloeien met extra textuur. Het is een plaat van boeiende volwassenheid, gevuld met slow motion-constructies en epische liften die het tot duizelingwekkende hoogten verheffen met al het drama – denk aan The Gun Club die achterover leunt met Portishead, alles kan gebeuren, het is een denkbeeldige film … PJ Harvey schuilt in de schaduwen.

“Ik werkte samen met Ben Greenberg die ook mijn eerste plaat produceerde. Ik heb hem de afgelopen jaren gevolgd. Hij heeft aan veel filmmuziek gewerkt en deze nummers voelden nogal filmisch aan. Ik wilde die grote sfeer, daarom heb ik hem benaderd. Ik had het idee van een harp, een cello, klassieke instrumenten. Om eerlijk te zijn, verveelde ik me gewoon een beetje met gitaarmuziek.” Het album is tot stand gekomen in een traag proces vanwege lockdowns, daarna werkte het duo apart samen en kaatste ideeën heen en weer; “We waren het een beetje aan het tweaken, luisterden opnieuw, namen veel meer ruimte en tijd om echt door dingen te luisteren, wat goed werkte en de nummers werden veel groter.”

Amber Arcades’ nieuwe album Barefoot On Diamond Road markeert een nieuwe fase voor deze toch al zeer gerespecteerde muzikant.

25 oktober 2022
In dit bericht:
Translate »