Het is alweer 5 jaar geleden dat het album Changes van de singer-songwriter Terje Nordgarden verscheen. Nu verrast de man wederom met het album All We Need. Een album dat vooral een ontspannen sfeer meebrengt en toch voor een breed publiek toegankelijk is.

“Ik heb niet stilgezeten hoor! In 2020 heb ik mijn Noors talig debuutalbum uitgebracht. En natuurlijk is het net voordat de corona uitkwam en vanaf die tijd weet iedereen wat er is gebeurd.” De Noorse zanger had de hoop voor een nieuwe carrière switch of toevoeging. “Het was voor mij iets waarvan ik dacht, dit moet ik eens doen. Het gaat om de uitdaging om eens wat anders te gaan doen. Vanuit dit oogpunt werk je een andere kant op en krijg je ook nieuwe impulsen mee. Het werkt erg vernieuwend!”

Met het Changes album dacht ik om eens om een live recorded album te maken, organisch en met dat Noors album was het een mooie uitdaging. En ik denk dat het goed is om dit in de moederstaal een te doen. Wellicht komt er ooit een tweede hoor, maar nu is het tijd om mijn vrienden in Europa aandacht te geven. Terug naar het Engels en weer oppakken wat ik 5 jaar geleden heb laten liggen.”

“Ik ben al een lange tijd niet meer in Nederland geweest en er is veel gebeurd in de afgelopen 3 jaar. Bijna surrealistisch. Ik hoop dat ik de route naar podia weer kan oppakken. Mijn eerste label was in Florence en lijkt me leuk om Italië weer op te pakken en de Nederlandse vrienden te contacten. Je moet als het ware alles weer reorganiseren. Er is in 3 jaar veel gebeurd.”

“Het nieuwe album voelt natuurlijker eigenlijk. Het is voor mij als het ware thuiskomen. Toen ik 14 was heb ik Bruce Springsteen ontdekt. Ik dook er volledig in hahaha. Toen ik hem live zang was het voor mij een volledige openbaring. Hoe hij de mensen meeneemt in de show is geweldig en de energie met het geloof dat wanneer je er hard voor werkt alles mogelijk is. Het heeft mij gevormd en daarom ligt mijn hart bij het zingen in de Engelse taal.”
het geeft voor mij een mooie manier om te ontwikkelen en te reizen, toeren en daarbij opent het deuren die voordien gesloten bleven.”

Het album All We Need is geproduceerd door Bjarne Stensli. Deze man produceert de album van diverse Noorse acts waaronder A-Ha en Madrugada.
“Ja, Bjarne Stensli geeft een warme sound. Hij mixt meestal de albums of doet een co productie. Ik heb hem ontmoet toen we nog jong waren en ben hem uit het oog verloren. We hebben weer contact gezocht en heb hem enkele songs gestuurd. Die vond hij wel prima. Het was ook een soort van broederschap en warm persoon. Hij snapt hoe je songs moderniseert en het tot een groter  geheel kan trekken. Met de inspiratie van Bon Iver, Wilco en Coldplay vanuit mijn idee, daar kon hij goed mee om gaan.”

“Het is een divers album met een rode draad. Ik heb in de pers wel benoemd dat er wel een thema aan hangt maar het is ook geen big thing. De basis is wellicht de titel All We Need. Zoals het eerste nummer de titel van ‘Together’ mee krijgt is het vooral gebaseerd op mijn moreel. Vrienden en familie vind ik wel belangrijk. Dat lijkt tegenwoordig een probleem te zijn. De drive en stress om alleen maar alles meer te willen. Carrière en succes, het gaat vooral om het leven vind ik.
Zoals de song ‘Last Breath’ wat als een soort van liefdesliedje is. Of de vraag hoe we de balans tussen leven en dood ontwikkelen.
Ik ben wel trots op dat liedje omdat het voor mij iets nieuws is. Alsof het een doorbraak is. Niet voor de muziek hoor of in het algemeen, maar gewoon voor mijzelf. Het was een mooie manier om me anders uit te drukken en met de muzikale opbouw is het voor mij nieuw.”

“Het volgende album zal vast weer totaal wat anders gaan worden. Misschien neem ik mijn gitaar mee in de bossen, ver van iedereen en focus me daar op de songs. Misschien meer in de trant van intieme vocalen zoals het laatste album van Johnny Cash. Mystical en toch dicht bij jezelf. Ik vind het prachtig wat hij heeft gedaan. Je hebt geen andere arrangementen om je heen. Dat geldt wel voor dit album. Het is alsof het een nieuw schilderij is. Vanuit die gedachte heb ik de songs ook gemaakt en daarbij past de hoes van het album ook.
We werken nu meer met meer keyboards en lagen in de songs en dat is met ‘Riptide’  en ‘Only You’ mooi gelukt. “
“Het co writing is iets wat ik met dit album meer heb ontwikkeld. Dat is best mooi ! Het is een mooi proces en zeker de helft van het album zou niet eens zijn ontstaan zonder dit proces. Juist om iedereen uit te wisselen en dan ontstaat er een volledig nieuw nummer of dat je in een schrijversblock komt en het nummer stagneert. Dat is het mooie aan dit proces en ontstaan er ook volledig andere songs”

‘Ik ben dan ook erg benieuwd hoe dit wordt ontvangen en dan is het mooi dat we al 4 singles uit hebben gebracht.  Voor ‘Only You’, ‘Riptide’,  ‘Last Breath’ en ‘All We Need’  is er wel promo voor gemaakt. Maar het blijft lastig om op de radio te komen. Maar ik ben benieuwd!’

Het zou mooi zijn dat we met de band of alleen weer naar Nederland kunnen komen om te spelen. Zodra we data weten laat ik het jullie weten !

24 januari 2023
In dit bericht:
Translate »