Het afgelopen jaar is een veel bewogen jaar geweest. Zowel op het maatschappelijk, politiek als muzikaal vlak.
Het was muzikaal een jaar waar de Covid- albums verschenen. Het mag misschien voor velen een tijdje geleden zijn, toch is het schrijven van de songs in die periode, de opname en het uitbrengen in het heden gerealiseerd. Het gehele proces duurt een jaar. En vorig jaar waren de medewerkers van het produceren en persen van albums nog thuis of werkten men op minimale basis. Dan niet te vergeten dat de logistiek minimaal op orde was etc.

het afgelopen jaar verschenen dus veel albums met een covid tintje, maar kon de muzikant weer hun albums komen promoten door live te spelen. Ja dan doe je direct het vorig album erbij, wat live spelen was er toen ook niet bij.

Dit jaar kent dan ook een verandering in de muziekwereld. De digitale spotify/ tik tok  acts breken door. Antoon (wie?) staat 2x in een volle Ziggo Dome, terwijl The Smile naast Down the Rabbit Hole het in Paradiso moest doen.
Wat is beter en wat is goed en wat is bulk en wat is populair. Het blijft een kwestie van smaak. Daarom wil men er ook graag over discussiëren en erover vertellen.
Dat willen we met de Muziekplank ook doen. Gewoon laten weten wat er allemaal op muziekgebied uitkomt. Waardebepaling is persoonlijk, al kun je wel iets over albums zeggen.

Zo is het best bijzonder dat Red Hot Chili Peppers dit jaar met 2 erg goede albums komen. Wanneer het een dubbel album zou zijn geweest zou de attentie van deel 2 matiger zijn geweest dat het eerste deel. Stadium Arcadia kende dit probleem als eerder RHCP album.

Het nieuwe album van Metallica staat voor de deur. Een album waarbij de band terug gaat naar hun beste en debuut album Kill Em All. Het beste album? Zeker als het om de muziekgeschiedenis gaat. Een doorbraak ik de rock. Deels gemaakt door Dave Mustaine die met Megadeth al jaren in de schaduw van Metallica staat. Hij weet met The Sick The Dying and the Dead! Een van betere metal albums van 2022 te maken.
Pretty Maids zanger Ronnie Atkins weet met zijn battle tegen kanker  een  gevoelig album te maken terwijl zijn maatje Hammer onder de naam Taboo een juweeltje op melodic rock te maken.

Terwijl Korn een mooi comeback album maakt schittert de Zweedse band Ghost maakt dit jaar een van de mooiste rock albums.  Het is moderne rock metal sound waar pop rock gothic en metal samen komt. Met een mooi verhaal over de band waarbij bandleden onbekend zijn maakt het verhaal compleet. Al weet de classic rockers Def Leppard zich met de big Stadium tour met Motley Crue zich in US goed te presenteren. Het album Diamond Star Halos mag dit spektakel versterken. Met Powerwolf en Rammstein ontstaat er een nieuw bombastische rock periode.

De band The Smile met Radiohead bandleden brengen een toegankelijk album voor een groot publiek. Toch wordt het niet door iedereen nog opgepakt. Dat geldt ook voor de albums van Weyesblood of Tami Neilson die we indie sound kleur geeft. Het zijn  de bands die komend jaar de festivals gaan vullen en verrassen.

Maar ook te Amazons, Agnes Olsen, Mitski en Turin Brakes mag je gerust op een festival verlanglijstje zetten. Ook hun albums van dit jaar mogen er zekers zijn

De good old classic acts waaronder Elvis Costello, The Waterboys, Diesel Park West en het nieuwe album van 16 horsepower Eugene Edwars zijn Woven hand maakt een prachtig album.
Daar waar Bruce Springsteen met zijn cover album een andere kant van zich laat zien, weet Rainbow zanger Joe Lynn Turner ook een andere kant van zijn leven zien. Deze openheid brengt mooie albums op.
Dat geldt ook voor Jan de Witte van de 3j’s. Onder de naam Blanko maakt de man een mooi Engelstalig album.
Dat brengt ons tot de Nederlandse acts waarvan we inmiddels weten dat Golden Earring tot het verleden hoort, net als de Dijk. Bands die dit jaar met mooie verzamelalbums komen op een tijdperk af te ronden. Van de Belgische acts Intergalactic Lovers, Clouseau en Stromea verschenen er zeer goede albums en wist Blaudzun begin van het een ondergewaardeerd album te maken.

Het zijn enkele albums die wij prijzen maar dat maakt een album nog niet voor iedereen een wereld album. Daarvoor zijn er meer ingrediënten nodig. Het tijdsbeeld en wat iemand ervaart en is dit gekoppeld aan muziek.
‘Betere’ albums verschijnen rond maart april, voordat de lente ingaat en de emotionele modus van de mens wijzigt. Men staat dan meestal meer open voor nieuwe klanken en de lentekriebels.
Al zijn er ook veel albums die in de eerste ronde tegenvallen of niet opvallen, maar na verloop van tijd en draai uren langzaam binnen dringen. De zogenaamde sleepers die soms hun tijd vooruit zijn. tijd om te rijpen tot een geweldig album of terugkijkend bleek het album van ….. een prachtig album te zijn.

Het is allemaal subjectief en vermakelijk, al beïnvloed het mensen op vele gebieden. Op wie ze zijn, worden, bij wie ze willen horen, of wat men onder genieten verstaat. Ieder moment van de dag kan hierdoor een ander liedje als passend liedje ervaren. Of het nu jazz, pop, rock, hip hop, R&B, metal, indie of een singer-songwriters song is. Al blijft muziek de juiste snaar van emotie aan te raken.

Albums van 2022

1. Weyes Blood –  And in the Darkness Hearts Aglow
2. The Amazons – How Will I Know If Heaven Will Find Me?
3. The Waterboys – All Souls Hill
4. Woven  Hand – Siver Ash
5. Intergalactic Lovers – Liquid Love
6. Diesel Park West – Not Quite The American Dream
7. Def Leppartd – Diamond Star Halo
8. Beyonce – Renaissance
9. Red Hot Chili Peppers  – Ultimate Love
10 Ghost – Imperia

26 december 2022
In dit bericht:
Translate »