Persbericht, vrijdag 1 april 2022

‘Passages’ is de albumtitel van de verdwenen artiest Francis Alban Blake en nu beschikbaar. De verzameling liedjes is voltooid door singer-songwriter Frank Bond en verschijnt op diens label King Forward Records. ‘Passages’ wordt op de dag van de release gepresenteerd in de PX in Volendam. Dan vindt er ook een ritueel plaats met de aanwezige bezoekers om Francis Alban Blake terug te roepen.
Francis Alban Blake is het pseudoniem van dichter, filosoof en musicus Frans de Blaak, die sinds 2018 wordt vermist. Familie en vrienden zijn er met behulp van zijn dagboeken, gedichten en notitieboekjes achter gekomen dat zijn verdwijning een vrijwillige keuze was. Voordat Francis Alban Blake verdween werkte Frank Bond met hem in de studio aan ‘Passages’. Na zijn verdwijning kreeg Bond van de familie toestemming om het album af te maken. Bond beweert dat hij in dat proces een manier heeft ontdekt om de verdwenen De Blaak terug te roepen. Daarvoor heeft hij een ritueel bedacht met salie, thee, wijn en een klein klokkenspel in combinatie met een tekst en een choreografie.
“Ik vind het mooi om op het snijvlak van fictie en realiteit te spelen. Dat doe ik met dit project”, verheldert Bond. “Ik had een selectie liedjes gemaakt die afwijkend zijn. Ze passen misschien niet helemaal bij mij, maar wel bij iemand anders. Bij Francis Blake, een zonderlinge figuur uit Warder.” Het project sluit voor Bond ook aan bij de tijdsgeest waar hij wat moeite mee heeft. “Mensen lijken tegenwoordig meer moeite te hebben met uitingen die onbekender zijn of afwijkend. Populariteit en bekendheid zijn voorwaarden om ergens aandacht naar uit te laten gaan. Muziek draait voor mij om obscuriteit en ontdekkingen. Ik houd juist van de mystiek.”
‘Passages’ wordt op de dag van de release gepresenteerd in de PX in Volendam, hierbij vindt tevens het ritueel plaats waarmee Francis Alban Blake wordt opgeroepen. Iedereen die via de crowdfundingcampagne heeft ingetekend op een rituelenkistje met attributen en beschrijving, kan dat deze avond meebrengen om gezamenlijk het oproepingsritueel uit te voeren.
Frank Bond
Frank Bond is singer-songwriter en frontman van de indie-folkband AlascA waarmee hij drie albums heeft gemaakt, met in het verlengde daarvan internationale tours en aandacht op radio en tv. Daarnaast is Bond actief als songwriter, als producer in de studio en als manager van het onafhankelijke platenlabel King Forward Records. Als projectleider voor NH Pop maakt hij zich sinds 2019 hard voor de ontwikkeling van jong poptalent in Noord-Holland.
De muziek van Bond is tekst- en betekenisgedreven. Dat is niet gek, gezien zijn academische achtergrond als literatuurwetenschapper. In 2009 behaalde hij zijn Master’s Degree in English Literature aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn scriptie werd gepubliceerd en wordt nog steeds regelmatig geraadpleegd door academici wereldwijd.
1 april 2022
In dit bericht:
Translate »