Terry Allen & The Panhandle Mystery Band – Bloodlines


Soms zijn er van die albums die opnieuw worden uitgebracht en die dan pas echt op waarde geschat (kunnen) worden. Waarschijnlijk behoort Bloodlines van singer/songwriter Terry Allen uit 1983 tot die categorie. Het vierde album van singer/songwriter en kunstenaar dat onlangs door het Paradise Of Bachelors muzieklabel opnieuw werd uitgebracht is waarschijnlijk een zo’n vergeten pareltje.

Totaal andere tijdsgeest maar toch eigentijds

Na het in de VS goed ontvangen debuutalbum Juarez uit 1975 bouwde de Texaan een respectabele discografie uit en onlangs waren daar dus reissues van Bloodlines (1983) en Smokin’ The Dummy (1980). Het verhaal gaat dat Allen en die andere kunstenaar en songwriter Adam Hickey in de Jaren ’80 als broeders waren. Ze trokken samen op tegen de gevestigde orde in New York en Hickey maakt zelfs zijn opwachting in het koor bij de afsluitende reprise van het titelnummer. We praten natuurlijk over een totaal andere tijdsgeest en ook de distributie was natuurlijk van een totaal andere orde. Dus des te mooier is het dat dit album nu wel voor iedereen beschikbaar is en de combinatie van Roots, Folk, Gospel, Southern Rock en een vleugje Blues klinkt ongelofelijk eigentijds.

Album dat nu (her)ontdekt wordt

Allen opent met de bijzondere titelsong om daarna over te schakelen naar de Country/Folk met de fijne shuffle ‘Gimme A Ride To Haeven Boy’ waar Jesus Christus nog een hoofdrol in de verhaallijn krijgt. Vervolgens schakelt hij moeiteloos over naar de Mexicaanse invloeden op ‘Cantina Carlotta’, inclusief de o zo typerende Mariachi blazers. Bijzonder is dat we op deze plaat twee nummers terug vinden die oorspronkelijk geschreven zijn voor toneelstukken; naast ‘Oh Hally Lou’ is daar nog het innemende ‘Oh What a Dangerous Life’ voor Joan Hotchkiss’ toneelstuk Bissie at the Baths uit 1982 dat op een aangename manier de tijdsgeest weergeeft. Zo bewijst Allen een begenadigd verhalenverteller te zijn die hij haast achteloos weet te verpakken in diverse muziekstijlen. Overigens is het wel duidelijk dat je hier met een Amerikaanse artiest te maken hebt, want het album heeft wel die “American-Sound”.  Verder is daar nog de Southern-rocker ‘There Oughta Be A Law Against Sunny Southern California’ en de ontroerende en meesterlijke ballad ‘Manhattan Bluebird’. Bloodlines is absoluut een vergeten pareltje dat ook vandaag uitgebracht had kunnen worden. Ongelofelijk dankbaar dat dit album anno 2022 (her)ontdekt kan worden.  Veel luisterplezier.



 

26 mei 2022
In dit bericht:
Translate »