Persbericht, vrijdag 13 mei 2022

NEON, het nieuwe album van NITS verschijnt op 30 september 2022 via hun eigen label Werf Records. Op 2 september zal de nieuwe single The Ghost Ranch uitkomen. De theatertour begint op 7 oktober.

Het nieuwe album NEON werd opgenomen in hun eigen studio op de zeer eigen NITS werkwijze. Uit muziek die tijdens meerdere dagen improvisatiesessies ontstond, werden na beluistering fragmenten geselecteerd die daarna tot nummers werden uitgebouwd.

NEON is het derde album in de trilogie… angst, Knot en NEON. Over oud worden en sterven in het huis dat je zelf hebt gebouwd… naar buiten kijken en jezelf zien in de weerspiegeling van de ramen… je gezicht tussen het groen van de bomen… de carrousel met dia’s. Het uitzicht uit een hotel in New York over de East River… de transistor radio op de tafel in het huis van klei in New Mexico… de kleuren en de warmte… de sneeuw tussen de wolkenkrabbers. De mist in de straten van Manchester… de schilder die ’s nachts werkt in een kamer met klokken die allemaal een andere tijd tikken. Een jongen die een glazen knikker inslikt… de wenkbrauwen van Stan Laurel… het groene oog van de radio…

Gijsbert Kamer in de Volkskrant: “En dat is na bijna een halve eeuw NITS live misschien wel het mooiste: altijd blijft de band zoeken naar avontuur. Ook in de nieuw liedjes die na de zomer op een nieuw album zullen worden uitgebracht.”

Korte geschiedenis
Opgericht in 1974 hebben de NITS al een lange carrière achter de rug, hun oeuvre omvat zo’n 25 albums. In Nederland maar ook internationaal trok de band de aandacht met hun eerste albums TENT, New Flat en Adieu, Sweet Bahnhof. Het verschijnen van de albums OMSK (met de single Nescio) en In the Dutch Mountains (in de tweede helft van de jaren 80) brachten het grote nationale en internationale succes en daarmee alles op een hoger plan. De bijbehorende videoclip won een 1e prijs in Cannes.

Vele grote festivals werden aangedaan zoals Pinkpop, Parkpop, Ruis Rock en Roskilde in Scandinavië, Festival d’Été te de Quebec in Canada, Rock am Ring, Printemps de Bourges, Paleo in Nyon in Zwitserland, WOMAD in Yokohama en nog vele andere. Het leverde de band naast waardering alom een schat aan ervaring op. Net zo belangrijk is dat de NITS altijd de energie, wens en nieuwsgierigheid hebben behouden om muziek te blijven schrijven en te blijven spelen. De 25 albums getuigen daarvan, evenals het project TING in 2017, een samenwerking met Scapino Ballet Rotterdam. De voorstellingenreeks werd door 40.000 mensen bezocht. In 2019 verscheen het album Knot. De bijbehorende tour werd afgebroken door de corona pandemie, maar de band heeft die tijd goed gebruikt en gewerkt aan een nieuw album.

14 mei 2022
In dit bericht: